14. august 2008
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 186 (alm. del - bilag ), vedrørende kulturinstitutioners fritagelse for betaling af grundskyld/ejendomsværdiskat, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 28. juli 2008.
Spørgsmål nr. 186
Skrivelse af 28. juli 2008
Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.
Spørgsmål:
Vil ministeren redegøre for, hvilke danske kommuner der har fritaget kulturinstitutioner for betaling af grundskyld/ejendomsværdiskat.
Svar:
Kulturministeriet ligger ikke inde med fuldstændige oplysninger, der kan afklare spørgsmålet. Kommunernes Landsforening oplyser ligeledes, at de heller ikke har det efterspurgte materiale. Et fyldestgørende svar vil derfor kræve en tilbundsgående undersøgelse i alle landets 98 kommuner.
Selve begrebet kulturinstitution kan dække over alt lige fra mindre forsamlingshuse til større statsinstitutioner. Den enkelte kommune har ikke nødvendigvis en ensartet praksis over for de i kommunen beliggende kulturinstitutioner.
Det skal i den forbindelse nævnes, at der er forskel pÃ¥ selvejende og offentligt ejede kulturinstitutioner. Offentligt ejede kulturinstitutioner er fritaget fra grundskyld. Der kan dog opkræves en sÃ¥kaldt dækningsafgift, der er fastsat til maksimalt 15 ‰ af grundværdien samt 8,75 ‰ af forskelsværdien, som er forskellen mellem den samlede ejendomsværdi og grundværdien. Selvejende kulturinstitutioner er omfattet af de samme regler, der gælder for andre private, der ejer en bygning, det vil sige, at de betaler grundskyld op til 34 ‰ af ejendomsvurderingen. Â
I forhold til de offentligt ejede kulturinstitutioner åbner lovgivningen op for, at kommunen helt eller delvist kan fritage offentlige institutioner fra at betale dækningsafgift.