Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

23. januar 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 18 (Alm del - bilag 41), støtteordningen til lokal-tv stillet af Folketingets Kulturudvalg den 8. januar 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 18

(Alm del - bilag 41), Lokal-tv

Skrivelse af 8. januar 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

" Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 7. januar 2008 fra Mediehus Ã…rhus - lokal-tv og radio i Ã…rhus ved Erik Meistrup."

 

Svar:

Henvendelsen fra Mediehus Århus - lokal-tv og radio i Århus ved Erik Meistrup består dels af en mail fra Erik Meistrup til medlemmerne af det lokale sendesamvirke i Århus, dels af en såkaldt opfølgning.

 

Det fremgår af henvendelsen, at Erik Meistrup er kritisk overfor det forhold, at der - som led i DKNet-tv-netværket - er etableret et antal nye (kristne) tv-stationer, som har fået tilsagn om støtte i 2008 fra puljen til støtte for ikke-kommercielle lokale radio- og tv-stationer.

 

Det anføres, at såfremt initiativtagerne til stationerne fortsætter udbygningen af netværket, vil dette sætte tilskudsordningen under pres og samtidig kunne få indflydelse på den fremtidige sendeflade i det digitale net.

 

Det anføres endvidere, at Erik Meistrup har fået oplyst i Mediesekretariatet, at ”man har fjernet alle restriktioner, således at man ikke længere skal bevise sin seriøsitet ved at skulle sende 6 måneder før man kunne opnå statens tilskud”. I forlængelse heraf kritiseres det, at reglerne er blevet opblødt, således at ”religion” er blevet en del af de acceptable kriterier for støtte, samt at dette skulle være meddelt initiativtagerne til DKNet-tv-netværket før alle andre.

 

Erik Meistrup finder, at dette betyder, at der kan drives ”forkyndelse” med statstilskud i henhold til radio- og fjernsynsloven, medens dette ikke er muligt i henhold til folkeoplysningsloven.

 

Sammenfattende gives der i henvendelsen udtryk for, at Radio- og tv-nævnets fordeling af tilskud for 2008 ikke er sket i overensstemmelse med de gældende regler, og at perspektiverne for udbygningen af jordbaseret, digitalt tv er ”skræmmende”, såfremt der i 2009 alene er religiøse tv-stationer tilbage, ”der driver forkyndelse som primært motiv”.

 

Henvendelsen giver mig anledning til følgende kommentarer:

 

Jeg tillader mig indledningsvis at henvise til min besvarelse af 15. januar 2008 spørgsmål nr. S 292, 293 og 294 om tilskudsfordelingen for 2008, herunder navnlig tilskud til stationerne i DKNet-tv-netværket. Det fremgår heraf, at nævnets fordeling af tilskud er i fuld overensstemmelse med de gældende regler.

 

For så vidt angår spørgsmålet om ændring af tilskudskriterierne har jeg anmodet Radio- og tv-nævnet om en udtalelse.

 

Kulturministeriet har den 18. januar 2008 modtaget følgende udtalelse fra nævnet:

 

”I henhold til bekendtgørelse nr. 1627 af 13. december 2006 kapitel 6 er eneste betingelse for udbetaling af tilskud,

 

I henhold til § 20, stk 3, kan Radio- og tv-nævnet herudover lægge vægt på, hvor længe stationen har haft regelmæssig udsendelsesvirksomhed. Tidligere bestemmelser på lokalområdet (bekendtgørelse nr. 104 af 18. februar 2004, § 26, stk. 1) indeholdt dog et direkte krav om, at stationen skulle have haft regelmæssig udsendelsesvirksomhed de seneste 6 måneder.

 

Radio- og tv-nævnet har ved sin praksis i forbindelse med tildeling af tilskud været opmærksom på, hvor længe stationen forud for ansøgningen om driftstilskud har sendt, men har lagt større vægt på stationernes evne til at opfylde de opstillede programplaner og til rent faktisk at opretholde programvirksomheden i tilskudsperioden efterfølgende. Dette er sket for ikke at diskriminere nytilkommere på området, men at give alle stationer lige mulighed for opstart af programvirksomhed efterfulgt af en kontrol af samtlige stationers regnskaber og tillige af udvalgte stationers programvirksomhed. Hensynet til ikke at diskriminere nytilkomne er blevet vigtigere efter at Radio- og tv-nævnet siden 2006 kun har uddeling én gang om året, jf. § 26, hvor man tidligere havde en supplerende runde til nye stationer.

 

Radio- og tv-nævnet stiller sig uforstående i forhold til det i forespørgslen nævnte om, ”at religion er blevet en del af de acceptable kriterier”, samt at DKNet skulle have fået dette at vide før alle andre.”

 

Radio- og tv-nævnets udtalelse giver mig ikke anledning til bemærkninger.

 

For så vidt angår spørgsmålet om muligheden for ”forkyndelse” i lokal-tv skal jeg for god ordens skyld gøre opmærksom på, at der ikke er bestemmelser i radio- og fjernsynsloven, som er til hinder for, at tilladelseshavere udsender religiøse programmer, såfremt de generelle regler i loven overholdes – eksempelvis kravet om, at programmerne ikke på nogen måde må tilskynde til had på grund af race, køn, religion, nationalitet eller seksuel observans.

 

Om perspektiverne for ikke-kommerciel lokal-tv i det jordbaserede, digitale sendenet kan jeg oplyse, at det fremgår af beslutningspapiret af 11. juni 2007 om retningslinier for udbud af digitalt tv mv., at der i MUX 1 skal distribueres ikke-kommercielt lokal-tv i tidsrummet kl. 21 til kl. 17. Det fremgår videre, at det er Radio- og tv-nævnet, som tager stilling til hvilke ikke-kommercielle lokal-tv-stationer, der skal distribueres i MUX 1.

 

Jeg har på denne baggrund igangsat et udredningsarbejde, hvorefter Kulturministeriets Departement i samarbejde med Mediesekretariatet udarbejder et oplæg om retningslinier for Radio- og tv-nævnets stillingtagen til distributionen af græsrods-tv i MUX 1. Oplægget forelægges for de mediepolitiske ordførere for partierne bag medieaftalen. Det er herefter tanken at præsentere oplægget for de ikke-kommercielle lokale tv-stationer og deres interesseorganisationer på en halvdags ”mini-høring” med henblik på indhentning af synspunkter på den foreslåede ordning. På baggrund heraf udarbejdes et udkast til bekendtgørelse, som sendes i bred høring. Resultatet af høringen forelægges for de mediepolitiske ordførere i efteråret 2008 med henblik på endelig fastsættelse af retningslinier for nævnets stillingtagen til distributionen af græsrods-tv i MUX 1.

 

Den gældende tilskudsordning for ikke-kommercielt lokal radio og tv er baseret på den nuværende sendestruktur, dvs. – for så vidt angår tv-området - at græsrods-tv-stationerne sender dels på kanal 23 i København, dels i ”vinduer” om formiddagen i SBS TV’s sendeflade en række steder i landet samt i fællesantenneanlæg.

 

Jeg har derfor anmodet Radio- og tv-nævnet om et oplæg til revision af tilskudsordningen, som tager højde for den nye sendestruktur mv. på lokal-tv-området, herunder en tidsplan for gennemførelsen af nyordningen i lyset af, at der slukkes for analogt tv med udgangen af oktober måned 2009. Også dette oplæg forelægges for de mediepolitiske ordførere med henblik på justering af lokalradio- og tv—bekendtgørelsen, jf. ovenfor.