Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

24. juni 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 170 (alm. del - bilag 205), udpegning af regionale spillesteder, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 2. juni 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 170

(alm. del - bilag 205), udpegning af regionale spillesteder

Skrivelse af 2. juni 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 2. juni 2008 fra Tobakken, jf. KUU alm. del - bilag 205."

 

Svar:

Indledningsvis vil jeg gerne understrege, at det fremgår af musikloven, at det er Kunstrådet, der yder tilskud til de rytmiske spillesteder. Det er altså Kunstrådet, der i overensstemmelse med armslængdeprincippet, træffer beslutning om tilskud til de regionale spillesteder.

 

Jeg har hæftet mig ved fem temaer i Tobakkens henvendelse:

 

1.       Det samlede støttegrundlag

Tilskud til de regionale spillesteder uddeles af Kunstrådet og beløbet fastsættes af Folketinget på de årlige finanslove. Tilskuddet til de regionale spillesteder er fastsat til 23,4 mio. kr. i 2008.

 

I Nye Toner, Kulturministeriets Musikhandlingsplan 2008-2011, tilføres de regionale spillesteder yderligere 2,0 mio. kr. årligt i årene 2009, 2010 og 2011. Pengene skal gå til at indarbejde opgaver over for vækstlagsmiljøerne i spillestedernes nærområder. På den måde udbygges de regionale spillesteders centrale rolle i udviklingen af vækstlagene.

 

2.       Flere regionale spillesteder

Kunstrådets Musikudvalg har over for mig oplyst følgende:

 

Til den kommende fireårige periode har Kunstrådets Musikudvalg blandt 29 ansøgere valgt at udpege 18 regionale spillesteder. Udvalget mener, at hvis dansk musikliv fortsat skal gøre sig gældende både nationalt og internationalt, er det nødvendigt at satse på kvalitet frem for kvantitet.

 

3.       Klare, entydige retningslinjer for de kriterier, der skal opfyldes, for at blive udpeget som regionalt spillested.

Kunstrådets Musikudvalg har over for mig oplyst følgende:

 

De regionale spillesteder blev udpeget for en fireårig periode efter ansøgning for den kommende periode med ansøgningsfrist den 21. januar 2008. Tre måneder før ansøgningsfristen offentliggjorde Kunstrådets Musikudvalg de kriterier, udvalget ville lægge til grund for udpegningen. Kriterierne blev dels annonceret i dagspressen og på www.kunst.dk, dels uddybet ved et møde i Odense den 23. oktober 2007. Kriterierne er vedlagt som bilag.

 

4.       Kriterierne bør ikke kunne ændres væsentligt af KunstrÃ¥dets Musikudvalg

Finanslovsbevillingen til de regionale spillesteder gives i henhold til musikloven. Det er som nævnt Kunstrådets Musikudvalg, der efter musikloven fordeler tilskuddet.

 

For så vidt angår midlerne i Nye Toner, Kulturministeriets Musikhandlingsplan 2008-2011, skal støtten gå til, at der i de kommende aftaler med de regionale spillesteder indarbejdes opgaver og forpligtelser over for vækstlagsmiljøerne i spillestedernes nærområder. Også denne bevilling forvaltes af Kunstrådets Musikudvalg.

 

5.       KunstrÃ¥dets Musikudvalgs sagsbehandling

Kunstrådets Musikudvalg har ifølge Tobakken afvist at gå i forhandling med Skråen, Tobakken og deres to hjemstedskommuner, Aalborg og Esbjerg. Kunstrådets Musikudvalg oplyser:

 

Kunstrådets Musikudvalg har fra begyndelsen lagt vægt på åbenhed og klarhed omkring udpegningen af de regionale spillesteder. Udvalgets visioner og kriterier for de kommende fire år har været tydeligt udmeldt, hvilket også har resulteret i gode og præcise ansøgninger fra de 29 ansøgende rytmiske spillesteder.

 

Før udpegningen af de kommende 18 regionale spillesteder har Kunstrådets Musikudvalg afholdt møder og besigtiget Skråen og Tobakken. Efter udpegningen, hvor Skråen og Tobakken ikke blev udpeget, har udvalget været i skriftlig dialog med de to spillesteder og deres kommuner, og der har været afholdt et møde med Aalborg Kommune. Et tilsvarende møde er aftalt med Esbjerg Kommune. Møderne med kommunerne har dels til formål at uddybe baggrunden for udvalgets beslutning, dels at udveksle synspunkter om, hvordan den rytmiske musik fremover bedst kan trives i de to kommuner.

 

Det er Kunstrådets Musikudvalgs opfattelse, at Skråen og Tobakken fortsat kan spille en vigtig rolle i arbejdet med at styrke og fremme den rytmiske musik i Danmark. De kommende fire år har udvalget mulighed for at støtte dette arbejde via projektstøtte til rytmiske spillesteder og honorarstøtteordningen for rytmiske spillesteder.