Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

19. juni 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 165 (alm. del), vedrørende en multiarena i København, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 26. maj 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 165

(alm. del), vedrørende en multiarena i København

Skrivelse af 26. maj 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Da kulturministeren tidligere positivt har omtalt muligheden for en multiarena i Danmark (bl.a. i Politiken, 08.11.2007), beder jeg ministeren oplyse, om hvordan ministeren ser på muligheden for at opføre en multiarena i København, og om ministeren kan oplyse, hvor mange penge København og andre kommuner i hovedstaden har rejst til en multiarena, samt om ministeren kan be- eller afkræfte, om staten vil bidrage økonomisk til en multiarena i København, enten i form af et direkte tilskud eller i form af bankgarantier, og endelig om ministeren kan oplyse, om der er en tidshorisont for projektets igangsættelse?"

 

Svar:

 

Udgangspunktet i Danmark er fortsat, at opførelse såvel som drift af idrætsfaciliteter er et kommunalt anliggende. Det vil derfor være op til Københavns Kommune og private investorer at få opført en multiarena i København.

 

Københavns Kommune har på forespørgsel oplyst, at kommunen har udbudt en lånefacilitet på op til 200 millioner kr. som et tidsbegrænset rente- og afdragsfrit lån til et selskab, der vil påtage sig at opføre en multiarena i København på nærmere fastsatte vilkår i form af særlige krav til arenaens indretning og visse af de arrangementer, der skal afvikles i arenaen. Efter udløbet af den indledende tilbudsfrist i maj 2008 har Københavns Kommune dog besluttet at genudbyde lånefaciliteten med længere tidsfrister for at sikre størst mulig konkurrence og dermed det bedst mulige tilbud på etableringen af en multiarena. Det står derfor på nuværende tidspunkt ikke klart, hvornår Borgerrepræsentationen vil kunne træffe afgørelse i sagen.

 

I forbindelse med udmøntningen af handlingsplanen for at trække store idrætsbegivenheder til Danmark har regeringen i 2007 oprettet to nye selvejende institutioner Sport Event Denmark og Elitefacilitetsudvalget, som har mulighed for at støtte henholdsvis drift og opførelse af idrætsbyggeri, som kan anvendes til afholdelse af internationale idrætsbegivenheder på dansk grund.

 

Sport Event Denmark har på den baggrund udbudt dispositionsretten over en multifunktionel sportsarena i hovedstadsområdet, der skal stilles til rådighed 30 dage om året til afvikling af store internationale sportsarrangementer. Dispositionsretten svarer til 5 mio. kr. årligt og løber over en 10 års periode. Tilbudsfristen er ultimo august 2008, og det forventes, at Sport Event Denmarks bestyrelse kan træffe beslutning i sagen primo oktober 2008.

 

Staten har derudover ingen planer om at involvere sig økonomisk i opførelsen af en multiarena.