Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

19. juni 2008

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 161, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 19. maj 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 161

Skrivelse af 19. maj 2008 

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

"Kulturministeren bedes oplyse hvilke fonde, der kan søges for at fremme et formål om fundne sange fra Frøslev Lejren. Sangene er skrevet af fangerne i Frøslev Lejren. Det ville være et stort tab for vores efterkommere, hvis disse tekster og sange ville blive glemt. Projektets leder ønsker at udlevere sanghæfter gratis til alle nulevende fanger og deres efterladte og til alle museer med tilknytning til 2. Verdenskrig."

 

Svar:

Det lyder som et meget interessant og væsentligt projekt. På det foreliggende grundlag er det dog vanskeligt for mig at vurdere projektet og dermed også mulige finansieringskilder.

 

Som jeg ser det, har projektet både en bevaringsdimension og en formidlingsdimension.

 

Med hensyn til det bevaringsmæssige har Frøslevlejren sit eget museum, som er en underafdeling af Nationalmuseet. Det er derfor ikke usandsynligt, at tekster og melodier til sange, der er skabt i lejren allerede er en del af museets samling, og dermed er sikret bevaring for eftertiden.

 

Når det drejer sig om det formidlingsmæssige, er jeg vidende om, at der allerede i et vist omfang er udgivet sanghæfter og indspillet sange, der er blevet sunget og i nogle tilfælde komponeret i Frøslevlejren.

 

Det beskrevne projekt bør derfor under alle omstændigheder gennemføres i samarbejde med Frøslevlejrens museum og supplere allerede gennemførte aktiviteter på området.

 

Jeg vil derfor i første omgang opfordre projektets leder til at kontakte Kulturarvsstyrelsen for at få råd og vejledning om den videre proces.