Folketingets Kulturudvalg

 

22. maj 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 150 (alm. del - bilag   ), vedr. de studerendes stilling i styrelseslovgivningen for videregående kunstneriske uddannelser under Kulturministeriet, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 8. maj 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 150

(alm. del - bilag   ),   

Skrivelse af 8. maj 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

Vil ministeren orientere udvalget om på hvilke områder de universitetslignende undervisningsinstitutioner under Kulturministeriets område har styrelseslovgivning, der er forskellig fra institutionerne under Videnskabsministeriets område, og give begrundelserne herfor, og vil ministeren særskilt herunder orientere om de studerendes stilling, herunder de studerendes stilling på konservatorierne.

 

Svar:

Det fremgår af lovgivningen, at de videregående uddannelsesinstitutioner under Kulturministeriet er statsinstitutioner (bortset fra Designskolen Kolding). Universiteterne på Videnskabsministeriets område er selvejende institutioner, og styrelsesreglerne for de to områder er dermed forskellige.

 

Som det fremgik af mit svar på spørgsmål nr. 17 (alm. Del – bilag 38), henvendelse fra De Konservatoriestuderendes Landsråd om styrelsesregler på musikkonservatorierne, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 3. januar 2008, er det et krav i loven om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner under Kulturministeriet, at der på hver institution nedsættes et eller flere kollegiale organer, hvor bl.a. de studerende er repræsenteret. De kollegiale organer inddrages i sager, der vedrører institutionens overordnede interesser som uddannelses- og forskningsinstitution, og medvirker ved fastlæggelsen af retningslinjer for dens langsigtede virksomhed og udvikling.

 

Af historiske grunde er der forskel på styrelsesreglerne på Kulturministeriets forskellige uddannelsesinstitutioner. Lovkravet om at ledelsen inddrager de kollegiale organer gælder dog alle. De konservatoriestuderende er i lighed med de øvrige studerende på Kulturministeriets videregående kunstneriske uddannelser sikret repræsentation i disse kollegiale organer.

 

For mig er det helt afgørende, at der er en god og konstruktiv dialog mellem ledelsen og de studerende.