Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

27. maj 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 139 (alm. del), rapport om basisensembler, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 5. maj 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 139

(alm. del), rapport om basisensembler

Skrivelse af 5. maj 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Ministeren bedes kommentere Ensembleudvalgets rapport af 24. april 2008 og redegøre for konsekvenserne af henholdsvis scenarie 1 og 2, herunder

-  om det er korrekt, at scenarie 1 vil fjerne 5 mio. kr. fra musik i VestDanmark

-  om det er rigtigt, at enten Ensemble Midtvest eller Det Jyske Ensemble skal nedlægges med scenarie 1

-  om scenarie 1 tager for lidt hensyn til arbejdet med skolebørn og skolekoncerter i Vestjylland."

 

Svar:

 

Basisensemblerne har igennem årtier udfyldt en vigtig funktion som centrale aktører i kultur- og navnlig musikliv i forskellige regionale områder af landet. Det har de som højt professionelle musikere gjort gennem koncerter og pædagogisk arbejde af forskellig art - som inspiratorer, undervisere på musikskoler og konservatorier, instruktører i det lokale amatørmusikliv osv. og i nært samarbejde med andre kultur- og musikinstitutioner i regionerne.

 

Kommunalreformen har haft stor betydning for basisensemblerne. Den har medført nye rammer og arbejdsvilkår for dem, idet det tidligere amtslige engagement omkring ensemblerne er ophørt.

 

Jeg er derfor glad for, at Kunstrådets Musikudvalg nu har taget initiativ til at få lavet en samlet undersøgelse af ensemblernes arbejde i lyset af bl.a. de konsekvenser kommunalreformen har for basisensemblernes arbejde med den professionelle musik rundt omkring i landet.

 

Det er Kunstrådets Musikudvalg som på vegne af Kulturministeriet prioriterer anvendelsen af de statslige kunststøttemidler til basisensemblerne. Og udvalget har bestilt undersøgelsen for at kvalificere sine vurderinger af basisensemblernes tilskud og forpligtelser i fremtiden.

 

Jeg har fået oplyst, at Kunstrådets Musikudvalg endnu ikke har truffet nogen beslutninger om ændringer i basisensemblernes tilskud og opgaver. Musikudvalget vil i de kommende uger mødes med alle seks eksisterende basisensembler for at høre deres reaktioner på undersøgelsens hovedkonklusioner og drøfte de fælles visioner for ensemblerne. Derefter vil udvalget tage endelig stilling til undersøgelsens anbefalinger.

 

 

Om rapportens anbefalinger har Kunststyrelsen oplyst følgende:

 

Rapportens anbefalinger tager udgangspunkt i opretholdelse af det samlede statstilskud til området, men peger på en omfordeling af de samlede tilskudsmidler. Og der opstilles to mulige scenarier, hvoraf det ene, scenarie 1, medfører en reduktion fra 10,3 mio. kr. til 5,0 mio. kr. af det samlede tilskud til to af basisensemblerne, nemlig Ensemble Midt-Vest i Herning og Det Jyske Ensemble i Viborg, således at der i disse ensemblers virkeområde fremover kun skal være et ensemble. Af de midler, som frigøres i dette scenarie, foreslås størstedelen, 2,8 mio. kr, anvendt til styrkelse af det eneste rytmiske basisensemble, Klüvers Bigband, som indtil nu har fået et betydeligt lavere tilskud i forhold til ensemblets størrelse end de klassiske basisensembler. Klüvers Bigband har hjemsted i Århus, og er således også del af det vestdanske musikliv. De sidste 1,5 mio. kr. af de frigjorte midler, foreslås i rapporten afsat til en projektpulje, der kan søges af alle basisensemblerne, hvoraf kun et enkelt ikke er placeret i Jylland. Det kan således vanskeligt hævdes at der i dette scenarie flyttes væsentlige midler fra det vestdanske musikliv.

 

For så vidt angår basisensemblernes arbejde med skolebørn og skolekoncerter, så anbefaler undersøgelsen en væsentlig udvikling på dette område alle steder.