Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

21. maj 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 138 (Alm. del - bilag bilag 177), henvendelse fra Radioerne, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 30. april 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 138

(Alm. del - bilag bilag 177), henvendelse fra Radioerne

Skrivelse af 30. april 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Ministeren bedes kommenterer henvendelsen fra Radioerne, jf. KUU alm. del – bilag 177."

 

Svar:

Organisationen Radioerne er en interesse- og brancheorganisation, der repræsenterer over 30 lokale kommercielle radiostationer, som spænder fra de største regionale radiostationer til de mindre.

 

Radioerne har hidtil i løbet af replanlægningsdiskussionen været fortaler for en replanlægning med henblik på en optimering af frekvensanvendelsen, hvilket også kom til udtryk i Radioernes høringssvar i forbindelse med Kulturministeriets høring over prøveplanlægningen i foråret 2007. Det har dog hele tiden været Radioernes holdning, at en replanlægning ikke måtte ske på bekostning af eksisterende lokalradioprogramtilladelsesindehavere, hvad enten en replanlægning inddrog DRs frekvenser eller ej. Radioerne støttede derfor heller ikke den første prøveplanlægning, idet replanlægningsforudsætningerne ifølge dem på uhensigtsmæssig vis ville føre til lukning af en lang række kommercielle lokalradiostationer. Vi besluttede blandt andet på denne baggrund at få foretaget en justering af prøveplanen med henblik på at sikre sendemuligheder til de eksisterende kommercielle radiostationer.

 

Radioerne skriver i deres seneste henvendelse, at udviklingen på radioområdet i den seneste tid har ændret forudsætningerne for en replanlægning, og det er derfor Radioernes opfattelse, at der nu er behov for ro på radioområdet, hvilket en replanlægning ikke vil give. Radioerne ønsker derfor nu i stedet for en replanlægning en forlængelse af de eksisterende lokalradiotilladelser i 8 år.

 

Jeg kan således konstatere, at Radioerne nu har skiftet holdning til spørgsmålet om en FM-replanlægning. Begrundelsen herfor forekommer mig dog meget uklar. Situationen på radiomarkedet har været kendt i lang tid og begrunder i mine øjne ikke, at man pludselig ikke skulle ønske en mere effektiv udnyttelse af frekvensanvendelsen til gavn for den samlede radiobranche. Jeg har desuden ikke hørt tilsvarende bekymrede røster fra de store kommercielle aktører (Talpa Radio og SBS Radio), som Radioerne nævner i deres henvendelse. 

 

Jeg vil gerne understrege, at der har aldrig været tvivl, om at en replanlægning kræver en betydelig indsats fra radiobranchens side for at øge radioreklamemarkedet. Det viste Capacents rapport allerede i foråret sidste år. Men det går jo ikke godt for kommerciel radiovirksomhed i Danmark i dag. Det er derfor fortsat min holdning, at vi bliver nødt til at gøre noget aktivt, hvis kommerciel radiovirksomhed skal have bedre økonomiske vilkår og mulighed for at skabe vækst. Og løsningen er derfor fortsat, at vi skal tilvejebringe de frekvensmæssige muligheder ved en FM-replanlægning, der kan hjælpe den samlede radiobranche på sigt.