Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

27. maj 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 137 (Alm. del), Litteratur, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 30. april 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 137

(Alm. del), Litteratur

Skrivelse af 30. april 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

”Hvad er ministerens holdning til at en forfatter, der har søgt støtte fra Kunstrådets Litteraturudvalg skal leve med, at journalister har aktindsigt i ansøgningen og dermed projektet/bogen inden dette/denne er udgivet, og at journalister dermed kan citere indholdet i pressen?”

 

 

Svar:

Udgangspunktet for Kulturministeriet og dets institutioner er videst mulig åbenhed i forvaltningen. Begæringer om aktindsigt i ansøgninger mv. imødekommes derfor så vidt muligt.

 

På enkelte punkter må åbenheden dog, i overensstemmelse med offentlighedsloven, begrænses af andre hensyn. Det følger således af offentlighedslovens § 12, stk. 1, nr. 2, at retten til aktindsigt ikke omfatter forretningsforhold eller lignende, hvis det er af væsentlig økonomisk betydning for den person eller virksomhed, oplysningen angår, at begæringen om aktindsigt ikke imødekommes. Dette kan f.eks. være tilfældet i sager, hvor en ansøgning om kunststøtte indeholder tekstprøver eller andre skitser til kunstneriske projekter, som ansøgeren har et berettiget ønske om, at andre ikke kan udnytte til egne kunstneriske projekter. Når der modtages begæring om aktindsigt, må der således ske en konkret afvejning af hensynet til åbenhed over for hensynet til at beskytte kunstneriske ideer.

 

Jeg har forstået på Kunststyrelsen, der er sekretariat for Kunstrådets Litteraturudvalg, at dette svarer til praksis. Styrelsen oplyser, at i langt hovedparten af de tilfælde, hvor forfattere indsender skriftprøver på igangværende kunstneriske projekter gives der kun aktindsigt i selve ansøgningen, men ikke tekstprøven.

 

Jeg finder en sådan praksis fornuftig og rimelig.