Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

22. april 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 126 (alm. del - bilag 154) om Arkivet for Folkelige Bevægelser, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 14. april 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 126

(alm. del - bilag 154), Arkivet for Folkelige Bevægelser

Skrivelse af 14. april 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 14. april 2008 fra Arkivet for Folkelige Bevægelser, jf. KUU alm. del - bilag 154.”

 

Svar:

Arkivet for Folkelige Bevægelser henvendte sig til mig tidligere i år med anmodning om et tilskud på 1 mio.kr. Jeg henviser til mit svar af 11. marts 2008 på denne henvendelse.

 

Som supplement hertil har Statens Arkiver bl.a. oplyst, at specialiserede arkivinstitutioner på grund af tættere forbindelse til bestemte miljøer eller samfundssektorer kan yde en særlig indsamlings- eller formidlingsmæssig indsats. Statens Arkiver finder dog ikke, at dette kan begrunde et særligt statsligt tilskud til Arkivet for Folkelige Bevægelser.

 

Statens Arkiver har endvidere oplyst, at de statslige og kommunale offentlige arkiver allerede udfører tilsvarende opgaver på privatarkivområdet og på et langt bredere felt. Dertil kommer, at en række andre institutioner uden for de offentlige arkiver ligeledes bidrager til bevaringen af private arkivalier, herunder f.eks. Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket. Sikring af bevaring og formidling af kilderne til de folkelige bevægelsers historie kan efter Statens Arkivers opfattelse varetages såvel fagligt som økonomisk forsvarligt inden for disse, allerede etablerede institutioner.

 

Statens Arkiver har ved en tidligere lejlighed tilkendegivet at ville modtage samlingerne fra Vartov Arkivet, hvis dette ikke videreføres, og dermed sikre den fortsatte bevaring og formidling af disse arkivalier.