Til

Folketinget - Kulturudvalg

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 116 af 31. marts 2008 (omtrykt 8. april 2008). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mogens Jensen (S).

(Alm. del).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           /Lene Skov Henningsen

                         


Spørgsmål:

Vil ministeren give sin kommentar til det forhold i momsloven, at trykte aviser i Danmark er fritaget for moms, mens netaviser ikke fritages, herunder vurdere om lovgivningen ikke bør følge den teknologiske udvikling, således at netaviser ligestilles med trykte aviser for at undgå konkurrenceforvridning blandt medierne?

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at den gældende 0-momssats for trykte aviser er en dansk særregel, som vi kan opretholde, men ikke udvide. Selv om særreglen blev indført før internettets tid, vil det  være i strid med EU-reglerne at indføre en tilsvarende 0-momssats for netaviser.

Efter EU-reglerne er det muligt for medlemslandene at indføre nedsat momssats på trykte aviser – men ikke på dataaviser.

Den eneste mulighed for en ens momsbehandling af trykte aviser og netaviser, vil derfor være at ophæve den gældende 0-momssats for de trykte aviser, således at der skal betales 25 pct. moms af både salg af trykte aviser og netaviser.

Imidlertid skal 0-momssatsen for de trykte aviser ses i sammenhæng med samfundsmæssige målsætninger om blandt andet størst muligt demokrati og ytringsfrihed, som fremmes ved offentlig oplysning, viden og debat. I den forbindelse anser jeg aviser for væsentlige og jeg mener, at det fortsat skal prioriteres, at disse kan leveres så billigt som muligt til forbrugerne.

Samlet set finder jeg det ikke hensigtsmæssigt at ophæve 0.momssatsen for de trykte aviser – uanset om den skaber en vis konkurrencefordrejning til ugunst for netaviser.