Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

10. januar 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 11 (Alm. del - bilag 31), stillet af Folketingets Kulturudvalg den 18. december 2007.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 11

(Alm. del - bilag 31)

Skrivelse af 18. december 2007

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

" Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 17. december 2007 fra FREEMUSE, jf. KUU alm. del - bilag 31.”

 

Svar:

 

Henvendelsen af 17. december 2007 fra Ole Reitov, Freemuse, sker fordi Ole Reitov/

Freemuse ønsker en politisk drøftelse af mulighederne for at inkludere musikere og komponister i en kommende fribyordning.

 

Baggrunden for henvendelsen er således det initiativ, som regeringen tog i foråret 2007 til at indføre en dansk fribyordning for forfattere og skribenter mv., hvis ytringsfrihed krænkes i deres hjemlande. Regeringens lovgivningsinitiativ vil gøre det muligt for danske kommuner at blive internationale fribyer og dermed bidrage til, at ytringsfrihed og kritisk ånd kan udfolde sig frit i alle lande. Målgruppen for regeringens initiativ er forfattere, journalister og andre skribenter, der selv udfører litterær virksomhed, eller personer, der formidler det skrevne ord og andres ytringer som f.eks. udgivere, forlæggere, redaktører m.fl.

 

Ole Reitov og organisationen Freemuse ønsker, at også musikere og komponister inkluderes i en sådan fribyordning, og fremhæver til støtte herfor i henvendelsen af 17. december en række eksempler på musikere og komponister, som oplever overgreb og krænkelser af deres ytringsfrihed i hjemlandene.

 

Det er min opfattelse, at Freemuse gør et fantastisk stykke arbejde for at sikre komponisters og musikeres ytringsfrihed, og jeg er naturligvis ikke blind for, at også andre kunstnergrupper end forfattere kan opleve uberettigede krænkelser af deres ytringsfrihed.

 

For regeringen er det imidlertid væsentligt, at der sættes nogle meget klare grænser for, hvem der kan blive omfattet af ordningen. Derfor fokuseres der i det aktuelle lovgivningsinitiativ på forfatterne/skribenterne. Målgruppen for det aktuelle initiativ er således først og fremmest forfattere, journalister og andre skribenter, der selv udfører litterær virksomhed, samt personer, der formidler det skrevne ord og andres ytringer som f.eks. udgivere, forlæggere, redaktører m.fl.

 

Ole Reitov/Freemuse vil naturligvis få lejlighed til på ny at fremføre sine synspunkter i forbindelse med den kommende høring af regeringens lovforslag om fribyer.