25. april 2008
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 109 (Alm. del), standarder for mobil tv, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 25. marts 2008.
Spørgsmål nr. 109
(Alm. del), standarder for mobil tv
Skrivelse af 25. marts 2008
Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.
Spørgsmål 109:
Svar:
Jeg går ud fra, at der med spørgsmålet ønskes oplyst, hvad jeg og regeringen har gjort for at påvirke EU-kommissionens valg af mobil-tv standard. Såfremt spørgeren ønsker oplysninger om mobiltelefon-standarder, bedes spørgsmålet rettes til videnskabsministeren.
EU-kommissionen udsendte den 18. juli 2007 en meddelelse om forbedring af det indre marked for mobil-tv (KOM (2007) 409). Det fremgår af meddelelsen, at medlemslandene opfordres til at fremme indførelsen af mobil-tv, ved blandt andet at tilskynde til brug af DVB-H-standarden, at medlemslandene opfordres til at skabe gunstige lovrammer for udbud af mobil-tv-tjenester, samt hurtigst muligt at stille frekvensressourcer til rådighed for mobil-tv, blandt andet i UHF-båndet. Det fremgår dog også af meddelelsen, at L-båndet kan anvendes til mobil-tv på en række markeder, hvor der ikke er andre frekvensressourcer til rådighed til mobil-tv. Det fremgår endelig af meddelelsen, at Kommissionen vil tage initiativ til at tilføje DVB-H til EU's officielle liste over standarder og om nødvendigt gøre standarden obligatorisk.
Regeringen har hele tiden bakket op om Kommissionens hensigt om at fremme tilgangen til og optaget af mobil-tv i Europa. Regeringen anerkender ligeledes, at det kan have visse fordele, hvis der skal sikres et hurtigt optag af mobil-tv i Europa, at der vælges en standard på området. Det har dog også hele tiden været regeringens holdning, at alternative standarder, der kan anvendes i alternative frekvensbånd, vil kunne øge de frekvensmæssige muligheder for at imødekomme branchens ønsker om distribution af mobil-tv, hvilket i sidste ende vil bidrage til et bredt og varieret udbud af mobil-tv til gavn for den danske befolkning. Regeringen har derfor støttet Kommissionens overvejelser om at L-båndet vil kunne benyttes til mobil-tv.
I forbindelse med de mediepolitiske drøftelser i sommeren 2007 om retningslinierne for udbud af digitalt tv m.v. blev det i beslutningspapiret fra 11. juni 2007 fastsat, at eventuelle planer om anvendelse af et af de digitale sendenet til mobil-tv kan indgå i gatekeepers tilbud, men at det ikke ville være et skønhedskriterium. Tilbud om mobil-tv skulle i givet fald basere sig på, at gatekeeper skal stille mindst 15 % af kapaciteten i sendenettet til rådighed for udsendelse af indhold fra DR, og minimum 35 % af kapaciteten til rådighed for andre operatører på wholesale-basis. Standarden, der anvendes for mobil-tv i de digitale sendenet, er DVB-H. Det fremgik endvidere af beslutningspapiret, at L-båndet skulle anvendes til mobil-tv og lignende formål, der er forenelige med DAB og i overensstemmelse med internationale frekvensaftaler. I det opfølgende beslutningspapir af 4. oktober 2007 blev det fastsat at gøre tilbud om mobil-tv med standarden DVB-H til et skønhedskriterium ved vurderingen af ansøgere til gatekeeper-opgaven. De nævnte beslutninger vedrørende udbuddet af digitalt tv blev gennemført ved Kulturministeriets bekendtgørelse nr. 1287 af 8. november 2007 om Radio- og tv-nævnets udbud af jordbaserede digitale tv-sendemuligheder som ændret ved bekendtgørelse nr. 1325 af 30. november 2007, jf. § 20, stk. 4.
Regeringen har i forbindelse med forhandlingerne og vedtagelsen af Rådets konklusioner om mobil-tv på rådsmødet den 29. -30. november 2007 tillagt det stor betydning, at det fortsat vil være muligt at anvende både DVB-H og T-DMB som standarder for mobil-tv i Danmark i overensstemmelse med den mediepolitiske aftale. Regeringens holdning har været at sikre en teknologineutral tilgang til valg af standarder for mobil-tv.
Kommissionen har den 17. marts 2008 besluttet at optage DVB-H som standard for mobil-tv på EU’s liste over standarder som en ikke-obligatorisk standard, hvilket betyder at medlemsstaterne skal opfordre til brug af standarden, men ikke at medlemsstaterne alene skal benytte denne standard.