Â
Folketinget Christiansborg 1240 København K
|
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 10 (Alm. del - bilag 27) stillet af Kulturudvalget den 19. december 2007.
Med venlig hilsen
Helge Sander
Â
Spørgsmål nr. 10 stillet af Kulturudvalget den 19. december 2007 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (Alm. del - bilag 27).
Spørgsmål 27
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 14. december 2007 fra Kristian Nygård Jensen, København S, jf. KUU alm. del - bilag 27.
Svar
Jeg skal henlede udvalgets opmærksomhed på, at et tilsvarende spørgsmål er stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi, som har modtaget en enslydende henvendelse fra Kristian Nygård Jensen, og at et enslydende svar er sendt til Udvalget for Videnskab og Teknologi.
Der rejses i henvendelsen fra Kristian Nygård Jensen en række konkrete spørgsmål om åbenheden af den ene af de to standarder for dokumentudveksling (OOXML), som i henhold til aftale mellem regeringen, KL og Danske Regioner anvendes som obligatoriske standarder i en periode frem til 1. juli 2009. Aftalen udmønter Folketingets beslutning B 103 (folketingsåret 2005-06) om anvendelse af åbne standarder for software i det offentlige. Endvidere rejses spørgsmål om ISO’s godkendelse af OOXML samt om fremtidig understøttelse af standarder og fremtidige anbefalinger på området.
Der er forskelle på arbejdet med standarderne i ISO og det danske arbejde med anvendelse af åbne standarder for software i det offentlige.
I ISO arbejdes der – på linie med arbejdet i andre standardiseringsorganisationer – ud fra det mål, at der så vidt muligt skal opnås en fælles opfattelse, det vil sige konsensus. Konkret udtrykker den danske stemmeafgivelse i ISO, der afgives af Dansk Standard, holdningen blandt de parter, der vælger at deltage i arbejdet i et dansk udvalg under Dansk Standard.
Valg af standarder i relation til folketingsbeslutning B 103 (folketingsåret 2005-06) repræsenterer på det tekniske område regeringens valg mellem standarder udviklet af forskellige standardiseringsorganisationer, herunder ISO, W3C, OASIS, ECMA med flere. Et afgørende hensyn for valg af standard er åbenhed. Men herudover er det væsentligt, at der er et forretningsbehov for offentlige myndigheder (standarden skal tjene et formål), og at der er leverandørunderstøttelse (leverandører, der understøtter standarden er en forudsætning for, at myndigheder kan vælge standarden).
Et valg af åbne, obligatoriske standarder betyder ikke, at disse er gældende i al fremtid, og i fremtiden vil der komme andre standarder, som er relevante at fastlægge som åbne, obligatoriske standarder.
IT- og Telestyrelsen vurderer løbende en given standard med hensyn til udvikling i åbenhed, forretningsbehov og markedsunderstøttelse. Det vil bero på en konkret vurdering ud fra de tre nævnte hensyn, hvilken status en kommende version af en standard vil have i fremtiden.
Kriterier for vurdering af standardens åbenhed er overordnet fastlagt i bemærkninger til beslutningsforslaget B 103 (folketingsåret 2005-06). IT- og Telestyrelsen har på den baggrund og inspireret af internationale eksperter på området fastlagt detaljerede kriterier. En standards åbenhed er helt overvejende et spørgsmål om standardorganisationens åbenhed, og ud fra disse kriterier er der ingen organisationer, der er fuldstændigt åbne og heller ingen, der er fuldstændigt lukkede – det er et spørgsmål om grad af åbenhed vurderet på baggrund af den lange række af kriterier.
IT- og Telestyrelsen har i 2007 fÃ¥et udarbejdet rapporten â€Research about
OpenXML, ODF & PDF†fra Ovitas AS, Norge. Denne rapport indeholder en vurdering af OOXML og ODF på basis af de fastlagte kriterier. Konklusionen i denne rapport er, at både OOXML og ODF er relevante kandidater til åbne standarder på basis af de valgte kriterier.
Begge standarder vurderes dog stadig at være relativt umodne, hvilket har medvirket til regeringens beslutning om, at det efter en evalueringsperiode og efter en vurdering af en uafhængig tredjepart afgøres om ODF og/eller OOXML skal være obligatoriske efter den 1. juli 2009.