TALE

 

4. december 2007

 

Arrangement:

Mundtlig besvarelse af § 20-spørgsmål om egnsteatre

Ã…bent eller lukket:

Ã…bent

Dato og klokkeslæt:

 

Sted:

Folketingssalen

Taletid:

 

Forv. antal deltagere:

 

Evt. andre forhold ministeren bør være opmærksom på:

Spørgsmålet fra Mogens Jensen (S) har følgende tekst:

 

”Vil ministeren redegøre for det rimelige i, at ministeriet ikke sikrer den nød­vendige økonomiske udbetaling til landets egnsteatre, der bl.a. har resulteret i at Herning Kommune må lægge penge ud for staten, så Team Teatret kan betale lønninger i januar?”

 

Der henvises i spørgsmålet til artikel fra Herning Folkeblad 28. november 2007.

Kontaktperson:

 

 

Jeg vil godt starte med at sige, at denne her diskussion om Team Teatret bygger på en misforståelse. Team Teatret vil også få sit statstilskud i det nye år. Så der er ikke tale om et reelt problem.

 

Det er korrekt, at der næppe kan nå at blive underskrevet en ny egnsteateraftale for Team Teatret pr. 1. januar, men Kunststyrelsen betragter de indsendte udkast til nye eller forlængede egnsteateraftaler som forpligtende tilkendegivelser af, at kommunerne ønsker at indgå aftaler med de pågældende teatre.

 

Kunststyrelsen vil derfor nøjagtig som hidtil udbetale statstilskud direkte til teatrene i starten af januar.

 

Det kan så kun blive månedsvis forud, i stedet for som normalt kvartalsvis forud, men det skyldes situationen omkring finansloven, og det ligger altså også hinsides min kontrol som kulturminister.

 

Jeg vil så godt beklage, hvis vi fra mit systems side, har været med til at skabe bekymring omkring statstilskuddet. Det kan godt være, at der har været nogle lidt uklare meldinger om den præcise situation i det nye år, men vi har nu gennemgået reglerne grundigt, og der ER ikke noget problem.

 

Så er der naturligvis også spørgsmålet om statens refusion af kommunens tilskud til Team Teateret. Efter loven skal der foreligge en underskreven egnsteateraftale, før staten kan udbetale refusion af kommunens tilskud til et egnsteater. Når bekendtgørelsen meget snart vil blive udstedt, vil der sikkert være behov for nogle mindre rettelser i de nye egnsteateraftaler. Refusionen kan således godt blive forsinket lidt som følge af at der endnu ikke foreligger en ny bekendtgørelse. Årsagerne til denne forsinkelse vil jeg gerne lige gennemgå. Men lad mig forinden slå fast, at en forsinkelse  af bekendtgørelsen – og dermed af statens refusion - jo ikke hindrer kommunen i som sædvanligt at udbetale det fulde kommunale tilskud til teateret.  Det skal vi nok gøre helt klart for kommunerne i forbindelse med udstedelse af den nye bekendtgørelse.

 

Der opstår altså ikke noget problem for Team Teateret, som under alle omstændigheder får sit samlede tilskud fra både kommune og stat til tiden. Det mulige problem består alene i, at en stor kommune som Herning ser ud til at få den statslige refusion  udbetalt nogle måneder forsinket. Det kan næppe kaste kommunen ud i en større likviditetskrise.

 

[Kort pause]

 

Angående spørgsmålet om udstedelsen af den omtalte egnsteaterbekendtgørelse, som hr. Mogens Jensen kommenterer i de i spørgsmålet nævnte artikler i Herning Folkeblad, så vil jeg godt lige skitsere forløbet.

 

Sidst på foråret vedtog Folketinget en ændring af teaterloven, der indfører en ny egnsteaterordning. For præcist at fastlægge regelgrundlaget for den nye ordning skal der tillige udstedes en ny bekendtgørelse.

 

Efter vedtagelsen af den nye lov lagde vi an til en grundig høringsproces, hvor vi blandt andet udsatte høringsfristen til et stykke ind i efteråret, fordi en høringspart havde behov for mere tid til endeligt at afklare sin holdning.

 

Derefter gik vi i gang med en drøftelse med partierne bag den nye egnsteaterordning, for at være sikre på, at den nye bekendtgørelse bliver udstedt på et solidt grundlag, så kommuner og teatre ved, hvad de har at forholde sig til.

 

At vi nu er kommet så tæt på 2008 er afgjort lidt uheldigt, men det skyldes jo ikke selve processen. Det skyldes, at der midt i det hele pludselig blev udskrevet valg til Folketinget.

 

Det er altså ikke noget, man kan arbejde med i sin planlægning, for der er nu engang kun én mand i Danmark, der ved hvornår der bliver udskrevet folketingsvalg – som det er blevet gentaget så mange gange i løbet af efteråret.