Velfærdsministeriet Dato:           14. december 2007 Kontor:        Kommunaløkonomisk kt. J.nr.:            2007-2414-120 Fil-navn:      spm 9
|
"Ministeren bedes endvidere redegøre for udviklingen i kommunernes kassebeholdning ved at oplyse om kommunernes gennemsnitlige likviditet ved udgangen af 1., 2., 3. og 4. kvartal i 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 og for 1., 2. og 3. kvartal 2007. Tallene bedes korrigeret for engangsindtægter fra salg af kommunale selskaber. Tallene bedes angivet både på samlet nationalt niveau og for enkelte kommuner."
Jeg har i mit svar på spørgsmål nr. 8 redegjort for udviklingen i kommunernes gennemsnitlige likviditet i perioden fra 4. kvartal 2003 til 3. kvartal 2007, hvor ministeriet har indsamlet disse oplysninger.
Oplysningerne om kommunernes gennemsnitlige likviditet indsamles ikke korrigeret for engangsindtægter fra salg af kommunale selskaber. Engangsindtægter fra salg af kommunale selskaber registreres ligeledes ikke særskilt i det kommunale budget- og regnskabssystem.
Ministeriet har til brug for administration af modregningsordningen efter § 15 i lov om kommunal udligning og generelle tilskud modtaget oplysninger fra Energitilsynet om godkendte rådighedsbeløb ved uddelinger fra og vederlag ved afståelse af ejerandele i virksomheder i henhold til reglerne i elforsyningsloven og varmeforsyningsloven vedrørende årene 2004-2006.
Efter reglerne i tilskuds- og udligningsloven modregnes 40 procent af rådighedsbeløbet efterfølgende i den enkelte kommunes generelle statstilskud, hvis kommunen deponerer restbeløbet over 10-årig periode. Hvis kommunen vælger ikke at deponere, modregnes med 60 procent i kommunens generelle statstilskud.
Modregningen i den enkelte kommunens generelle statstilskud starter i de sidste tre måneder af året efter kommunen har modtaget rådighedsbeløbet. Hvis modregningsbeløbet overstiger statstilskuddet i disse tre måneder, fortsætter modregningen i det eller de efterfølgende år. For de kommuner, som har valgt 40 procent modregning og deponering, sker frigivelse fra depotet med en tiendedel årligt regnet fra tidspunktet fra modtagelsen af rådighedsbeløbet.
Ministeriet har ikke i alle tilfælde umiddelbart kendskab til det tidspunkt på året, hvor kommunerne har modtaget rådighedsbeløbet. Denne oplysning er nødvendig for at kunne estimere den gennemsnitlige likviditet fra salg af de nævnte selskabstyper til brug for en korrektion af likviditetstallene, der fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 8.
Det kan dog oplyses, at kommuner i alt har modtaget et provenu fra salg af selskaber opgjort efter reglerne i elforsyningsloven og varmeforsyningsloven på henholdsvis ca. 6,8 mia. kr. i 2004, 2,1 mia. kr. i 2005 og 4,2 mia. kr. i 2006. Hovedparten af kommunerne har valgt modregningsordningen på 40 procent og deponering.
Ministeriet har mulighed for at anmode landets 98 kommuner om at opgøre likviditetsvirkningerne af engangsindtægter af salg af kommunale selskaber. Da der ikke er sket selvstændig registrering heraf i det kommunale budget- og regnskabssystem og som følge af kommunesammenlægninger og -opsplitninger, vil der være tale om en betydelig opgave og forventeligt en stor usikkerhed i tallene.
For så vidt angår indtægter vedrørende el- og varmeforsyningsvirksomheder har ministeriet mulighed for med en mere begrænset indsats at indhente oplysninger fra Energitilsynet.
Â
  Â