Folketingets Kirkeudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

8. oktober 2008

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 38 (alm. del - bilag), tilgængelighed til arkivalier, stillet af Folketingets Kirkeudvalg den 25. september 2008.

 

 

 

 

Carina Christensen

 


Spørgsmål nr. 38

(alm. del - bilag), tilgængelighed til arkivalier

Skrivelse af 25. september 2008

 

Svar til Folketingets Kirkeudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

"Agter ministeren at ændre ved reglerne om tilgængelighed til ministerialbøger, sønderjyske personregistre samt borgerlige ægteskabsbøger, således at arkivlovens regler om almindelig tilgængelighed til samme materialer fra Statens Arkiver på 50 år siden udskrivelsen, også kommer til at gælde for ministerialbøger etc., der opbevares i sognene?"

 

Svar:

 

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Kulturministeriet indhentet en udtalelse fra Statens Arkiver.

 

Statens Arkiver oplyser, at tilgængeligheden til de i spørgsmålet nævnte arkivalier er reguleret i arkivlovens § 28, stk. 1. De nævnte arkivalier skal udfærdiges i to eksemplarer, hvoraf det ene – kopieksemplaret – afleveres til landsarkiverne senest efter 30 år, mens hovedeksemplaret bevares ved den pågældende myndighed i 50 eller 100 år.

 

De gældende regler sikrer således, at et eksemplar af de i arkivlovens § 28, stk. 1 nævnte arkivalier findes afleveret til landsarkiverne inden tilgængelighedsfristens udløb.

 

På den baggrund finder Statens Arkiver ikke, at der er behov for at ændre reglen i arkivlovens § 28, stk. 1, således at ministerialbøger mv., der efter 50 år stadig beror hos personregisterførerne, gøres umiddelbart tilgængelige for offentligheden.

 

Jeg skal henholde mig til Statens Arkivers udtalelse.

 

Â