Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 382274

Dato: 1. oktober 2008

 

Folketingets Kirkeudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

[email protected]


 


 

Kirkeudvalget har ved brev af 27. august 2008 (KIU alm. del – spørgsmål 36) bedt om min besvarelse af spørgsmål:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Taasinge Frimenighed vedrørende brug af folkekirkens bygninger, jf. alm. del. – bilag 63.”

 

Svar:

Frimenighedens præst har fået afslag på at låne en af folkekirkens kirker til foretagelse af en kirkelig handling.

 

Lov om bestyrelse og brug af folkekirkens kirker m.m., jf. lovbekendtgørelse nr. 6 af 3. januar 2007 indeholder bl.a. bestemmelser om den folkekirkelige brug af kirkerne (§§ 5-12). Herudover er der i loven bestemmelser om adgang for kristne trossamfund uden for folkekirken til brug af kirkerne (§ 13) og for evangelisk-lutherske frimenigheder til fast brug af kirkerne (§§ 14-15).

 

1) Præster i folkekirken kan overlade en kirke, de er ansat ved, til præster for evangelisk-lutherske frimenigheder til afholdelse af gudstjeneste (§ 6, stk. 3, nr. 2).

 

2) Derimod kan præster for evangelisk-lutherske frimenigheder ikke udføre kirkelige handlinger i folkekirkens kirker i de tilfælde, hvor kirken er overladt dem til brug af en præst i folkekirken. § 6, stk. 3, nr. 2), omhandler alene ”tilfælde, hvor kirken ønskes stillet til rådighed til gudstjeneste”, og giver således ikke adgang til udførelse af kirkelige handlinger – herunder dåb.

3) Et medlem af sognemenigheden har ret til at få kirken stillet til rådighed til ægtevielse eller begravelse ved en præst for en evangelisk-luthersk frimenighed (§ 9, stk. 1, nr. 2).

 

4) Præster for evangelisk-lutherske frimenigheder kan udføre kirkelige handlinger, herunder ægtevielse og begravelse, i folkekirkens kirker i de tilfælde, hvor kirken er overladt den frimenighed, de er ansat ved, til fast brug ( § 14).

 

Ifølge § 13 kan menighedsrådet med biskoppens tilladelse stille kirken til rådighed for medlemmer af kristne trossamfund udenfor folkekirken til gudstjeneste og tillige til begravelse, såfremt begravelseskapel ikke findes i sognet.

 

Birte Rønn Hornbech

 


 

                                                                     /  Jørgen Kroer