Folketingets Kirkeudvalg

 

Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 376044

Dato: 7. august 2008

 

Kirkeudvalget har ved brev af 8. juli 2008 (Alm. del spørgsmål 29) bedt om min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

”Kan provst og provstiudvalg beslutte, at provenuet ved et evt. salg skal finansiere købet af en ny præstebolig, samt om en sådan beslutning truffet af provst og provsti kan påklages? Og i givet fald til hvem?”

 

Svar:

Provstiudvalget kan, jf. § 6 i Kirkeministeriets bekendtgørelse nr. 12 af 4. januar 2007 om bestyrelse af kirkernes og præsteembedernes kapitaler godkende, at et provenu fremkommet ved salg af præsteboligen bliver udbetalt til vedkommende kirke- eller præstegårdskasse til finansiering af særskilte anlægsarbejder vedrørende kirken eller præsteembedet eller anvendes som afdrag på kirkens eller præsteembedets lån. Anlægsarbejdet skal være godkendt af de kirkelige tilsynsmyndigheder på tidspunktet for provenuets fremkomst.

Provstiudvalgets beslutninger vedrørende dette spørgsmål kan ikke påklages til nogen anden kirkelig instans, idet der administrativt ikke er fastsat bestemmelser om klageadgang.

Har provstiudvalget ikke truffet beslutning om udbetaling af provenuet, indbetales provenuet til forvaltning i stiftsmidlerne som en kapital tilhørende et præsteembede.

Når kapitalen er indbetalt til stiftet, er kompetencen hos stiftsudvalget vedrørende økonomi. Stiftsudvalget vedrørende økonomi vil kunne tillade, at kapitalen udbetales til vedkommende kirkekasse i forbindelse med vedkommende kirkes eller præsteembedes erhvervelse eller istandsættelse af anden fast ejendom. Stiftsudvalget vedrørende økonomi kan endvidere tillade udbetaling af kapital til vedkommende kirkekasse til dækning af andre udgifter, som har relation til indbetalingen af salgs- eller erstatningssummen. I stifter, hvor stiftsrådet, som led i en forsøgsordning har overtaget stiftsudvalget vedrørende økonomis opgaver, er denne kompetence under forsøgsordningen hos stiftsudvalget.

 

Birthe Rønn Hornbech

 

/

Lise Marianne Hjort Elmquist