Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 369238

Dato: 16. maj 2008

 

Folketingets Kirkeudvalg

Christiansborg

1240 København K

 


 


Kirkeudvalget har ved brev af 8. maj 2008(KIU alm. del – spørgsmål 20) bedt om min besvarelse af spørgsmål:

”Kirkeministeren anmodes om at kommentere vedlagte artikel i Herning Folkeblad den 12. april 2008 med titlen ”Provst: Danmark er sat på autopilot”. Er ministeren enig med Provsten i, at udvisningen af den 25 årige mor til to små børn fra Sunds er fuldstændig uforståelig. Er Kirkeministeren enig i, at Integrationsministeren i denne sag har en fremgangsmåde, der er forstenet og hjerteløs? Er Kirkeministeren enig i de øvrige synspunkter i artiklen? Spørgeren finder det befriende, at en Provst i Kirken taler så klart ud om etiske spørgsmål”

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jens Christian Lund (S)

 

Svar:

Det stillede spørgsmål vedrører ikke Kirkeministeriets ressort, hvorfor jeg ikke har bemærkninger hertil.

Folkekirkens præster og provster er ligesom alle andre omfattet af Grundlovens bestemmelser om ytringsfrihed. Det vil sige, at når de ytrer sig på egne vegne, har de ligesom andre borgere ret til at deltage i den offentlige debat og fremsætte personlige meninger og synspunkter, også om politiske spørgsmål.

Når præster ytrer sig i embeds medfør, er der derimod nogle begrænsninger. Man må for eksempel ikke drive partipolitik fra prædikestolen. Tilsynet med præsterne påhviler biskopperne, og det er dem der i første instans tager stilling til, om præsters ytringer eller handlinger er i strid med en saglig og ordentlig varetagelse af præsteembedet.

 

 

Birte Rønn Hornbech

 


 

                                                                   /Betina Sidelmann