Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 12. marts 2008 Sagsnr.: 11281  |
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 17. januar 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 99) udbedt sig min besvarelse af følgende:
Spørgsmål 99:
â€Vil ministeren redegøre for, hvorfor æbler er de frugter, som fødevaremyndighederne har foretaget de færreste pesticidmÃ¥linger i gennem de seneste Ã¥r, selv om der er pesticidÂrester i 6 ud af 10 æbler?â€
Svar:
Idet jeg henviser til mit svar på spørgsmål 98 og spørgsmål 100, skal jeg specifikt om æbler udtale:
Æbler er modsat solbær med i de 26 afgrøder, som tilsammen bidrager med mere end 95 % af det samlede indtag, og som der tages prøver af hvert år.
I 2006 blev der taget 56 prøver i (friske ikke-økologiske) æbler mod 105 prøver i 2005. I hovedparten af de danske æbler blev der ikke fundet pesticidrester, mens det modsatte gjorde sig gældende for de udenlandske æblers vedkommende. Ingen af de 56 prøver overskred grænseværdien.
Det vurderes helt overordnet fra Fødevarestyrelsens side, at det procentvise fund i æbler ikke vil blive signifikant påvirket af at øge antallet af prøver.
For at kunne følge udviklingen i fund af pesticidrester har Fødevarestyrelsen og FødeÂvareÂinstituttet i samarbejde fra og med 2006 udvalgt 6 afgrøder, for hvilke prøveantallet vil blive holdt stabilt fra Ã¥r til Ã¥r. Æble er en af disse afgrøder; gulerod, jordbær, pære, tomat, og hvede er de andre. I de følgende Ã¥r vil der i særlig grad blive fokuseret pÃ¥ disse afgrøder mht. antallet af fund, hvilke pesticider der anvendes, m.m. De færre prøver i æbler fra 2006 skal derfor ogsÃ¥ ses pÃ¥ baggrund af denne undersøgelse.
Eva Kjer Hansen
/Thomas Elvensø