Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 12. marts 2008

Sagsnr.: 11281

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 17. januar 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 98) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 98:

”Vil ministeren redegøre for de saglige og faglige begrundelser for, at fødevaremyndig­he­derne ikke har foretaget en måling af pesticidrester i solbær i 2006, når der i 2005 blev fundet pesticidrester i alle de solbær, der blev kontrolleret?”

 

Svar:

Fødevarestyrelsens pesticidkontrol har til formål, dels at overvåge befolkningens samlede indtag af pesticidrester gennem kosten, dels at kontrollere, at de fastsatte grænseværdier er overholdt, og endelig at bidrage til EU's samlede overvågnings­program. Prøveplanen sammensættes ud fra, at den skal opfylde alle tre formål.

 

Helt overordnet skal prøveplanen sammensættes, således at den er risikobaseret. Prøveplanen fokuserer særligt på de 26 afgrøder, der bidrager mest til befolkningens samlede indtag af pesticid­rester. Det samlede indtag er baseret på, hvor meget danskerne spiser af den enkelte afgrøde, hvor højt pesticidindholdet er i afgrøden og pesticidresternes giftighed. De 26 afgrøder bidrager tilsam­men med mere end 95 % af det samlede indtag. Ud over de 26 afgrøder, der bidrager mest til ind­taget, tages der stikprøver af øvrige afgrøder for så vidt muligt at dække udvalget på det danske marked.

 

Fødevarestyrelsen igangsatte i 2007 et særligt kontrolprojekt, hvor der tages prøver af de samme afgrøder fra de samme virksomheder, som der havde været konstateret ulovlige fund hos året før. Derved undersøges det, om den pågældende virksomhed har rettet op på de uoverensstemmelser, der tidligere havde været.

 

Der blev i 2005 taget 2 stikprøver af danske solbær som friske bær og 4 prøver af danske solbær til produktion. Der blev ikke taget nogen stikprøver af solbær i 2006. Det er rigtigt, at der i 2005 blev fundet rester af pesticider i alle 6 prøver, men da der spises meget få solbær i Danmark, bidrager det kun lidt til det samlede indtag. Ingen af de 6 prøver indeholdt pesticidrester over grænseværdien. Yderligere vil de typiske fremstillingsprocesser til syltetøj og saft reducere indholdet af de fleste pesticidrester.

 

Jeg henviser endvidere til min besvarelse af 8. februar 2008 på spørgsmål 100.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Thomas Elvensø