Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 12. marts 2008 Sagsnr.: 11281  |
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 17. januar 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 98) udbedt sig min besvarelse af følgende:
Spørgsmål 98:
â€Vil ministeren redegøre for de saglige og faglige begrundelser for, at fødevaremyndigÂheÂderne ikke har foretaget en mÃ¥ling af pesticidrester i solbær i 2006, nÃ¥r der i 2005 blev fundet pesticidrester i alle de solbær, der blev kontrolleret?â€
Svar:
Fødevarestyrelsens pesticidkontrol har til formÃ¥l, dels at overvÃ¥ge befolkningens samlede indtag af pesticidrester gennem kosten, dels at kontrollere, at de fastsatte grænseværdier er overholdt, og endelig at bidrage til EU's samlede overvÃ¥gningsÂprogram. Prøveplanen sammensættes ud fra, at den skal opfylde alle tre formÃ¥l.
Helt overordnet skal prøveplanen sammensættes, sÃ¥ledes at den er risikobaseret. Prøveplanen fokuserer særligt pÃ¥ de 26 afgrøder, der bidrager mest til befolkningens samlede indtag af pesticidÂrester. Det samlede indtag er baseret pÃ¥, hvor meget danskerne spiser af den enkelte afgrøde, hvor højt pesticidindholdet er i afgrøden og pesticidresternes giftighed. De 26 afgrøder bidrager tilsamÂmen med mere end 95 % af det samlede indtag. Ud over de 26 afgrøder, der bidrager mest til indÂtaget, tages der stikprøver af øvrige afgrøder for sÃ¥ vidt muligt at dække udvalget pÃ¥ det danske marked.
Fødevarestyrelsen igangsatte i 2007 et særligt kontrolprojekt, hvor der tages prøver af de samme afgrøder fra de samme virksomheder, som der havde været konstateret ulovlige fund hos året før. Derved undersøges det, om den pågældende virksomhed har rettet op på de uoverensstemmelser, der tidligere havde været.
Der blev i 2005 taget 2 stikprøver af danske solbær som friske bær og 4 prøver af danske solbær til produktion. Der blev ikke taget nogen stikprøver af solbær i 2006. Det er rigtigt, at der i 2005 blev fundet rester af pesticider i alle 6 prøver, men da der spises meget få solbær i Danmark, bidrager det kun lidt til det samlede indtag. Ingen af de 6 prøver indeholdt pesticidrester over grænseværdien. Yderligere vil de typiske fremstillingsprocesser til syltetøj og saft reducere indholdet af de fleste pesticidrester.
Jeg henviser endvidere til min besvarelse af 8. februar 2008 på spørgsmål 100.
Eva Kjer Hansen
/Thomas Elvensø