Dato:            12. februar 2008

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2007-162-103

Sagsbeh.:   stl

Fil-navn:       Dokument 8

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 86 (Alm. del), som Udvalget for Fødevare, Landbrug og Fiskeri har stillet til ministeren for sundhed og forebyggelse den 11. januar 2008

 

Spørgsmål 86:

"Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. Del - samrådsspørgsmål C om sammenhængen mellem fedme og kemikalier den 9. januar 2008 oplyse, om sammenhængen mellem fedme og dels genetiske dispositioner herfor dels påvirkning af hormonforstyrrende stoffer samt om den relative indflydelse af disse to faktorer?"

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Sundhedsstyrelsen om et bidrag. Sundhedsstyrelsen har oplyst, at der er ret entydige beviser for, at der foreligger en arvelig/genetisk disposition for udvikling af fedme. Man ved dog endnu ikke, hvilke gener, der er involveret, og derfor heller ikke hvilke processer i fedmeudviklingen, der er påvirket af generne. Det er imidlertid lige så klart, at den betydelige stigning i forekomsten af overvægt og fedme gennem de seneste 40-50 år ikke skyldes ændringer i generne, men kan relateres til ændringer i kost- og motionsvaner samt det fysiske/kemiske/biologiske, økonomiske og sociale miljø, man lever i. Disse ændringer har resulteret i, at personer, der var genetisk disponerede, udviklede tydelig fedme.

 

En mulig sammenhæng mellem fedme og hormonforstyrrende stoffer er på nuværende tidspunkt en ikke afklaret hypotese.

 

Den nuværende viden på området gør det ikke muligt at vurdere den relative betydning af de to faktorer for udvikling af fedme.