Dato:            12. februar 2008

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2007-1462-103

Sagsbeh.:   stl

Fil-navn:       Dokument 6

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 84 (Alm. del), som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til ministeren for sundhed og forebyggelse den 11. januar 2008

 

Spørgsmål 84:

"Vil ministeren i forlængelse af FLF alm. Del – samrådsspørgsmål C om sammenhængen mellem fedme og kemikalier den 9. januar 2008 oplyse, hvilke konkrete initiativer regeringen har taget siden 2002 for at afdække sammenhængen mellem fedme og hormonforstyrrende stoffer?"

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Sundhedsstyrelsen om et bidrag. Sundhedsstyrelsen har oplyst, at der i forbindelse med igangværende rotteforsøg på Fødevareinstituttet, DTU, foretages målinger af bl.a. insulin, leptin[1] og adipokiner[2] i de forsøg, hvor man undersøger for hormonforstyrrelser (finansieret af Miljøstyrelsen og Forsknings- og Innovations-styrelsen, Det Statslige Forskningsråd). Undersøgelserne har vist, at niveauerne af insulin og leptin kan ændres hos rotteunger, som gennem hele fostertilstanden er blevet udsat for stoffer med hormon­forstyrrende virkning (upublicerede resultater, Boberg J & Nellemann C, Fødevareinstituttet, DTU).

 

Sundhedsstyrelsen har ikke kendskab til yderligere undersøgelser eller initiativer på området. Ny forskning bør undersøge hypotesen om, at hormonforstyrrende stoffer bidrager til udviklingen af overvægt, fedme og diabetes.

 

Endvidere foregår der nationalt en vidensopbygning og koordination af indsatsen mod hormonforstyrrende stoffer i mellem relevante myndigheder.

 

Miljøstyrelsen nedsatte i 2007 et myndighedsnetværk om hormonforstyrrende stoffer, der skal sikre, at den nyeste viden om hormonforstyrrende stoffer løbende bliver spredt til alle relevante myndigheder og danne baggrund for eventuelle nødvendige forholdsregler. Netværket består af repræsentanter for Velfærdsministeriet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Beskæftigelsesministeriet, Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Miljøministeriet. 

 

Videncenteret for Allergi bør også fremhæves, da centeret indsamler og formidler viden om allergifremkaldende stoffer, og er en del af det faglige miljø, som forsker i de påvirkninger, som kemikalier forårsager på den menneskelige organisme.

 

Miljøministeriet og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse vil frem til den 5. ministerkonference om Miljø og Sundhed i WHO-regi i 2009 samarbejde om et fælles udspil, hvor også indsatsen mod hormonforstyrrende stoffer indgår.

 

 

 

 



[1] Leptin er et hormon, der dannes i fedtcellerne og giver hjernen besked om fedtlagrenes størrelse

[2] Adipokiner er signalstoffer i fedtvævet, som menes at have betydning for regulering af energiomsætningen.