Dato:            12. februar 2008

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2007-1462-103

Sagsbeh.:   stl

Fil-navn:       Dokument 3

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 82 (Alm. del), som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til ministeren for sundhed og forebyggelse den 11. januar 2008

 

Spørgsmål 82:

"Vil ministeren i forlængelse af FLF alm. Del – samrådspørgsmål C om sammenhængen mellem fedme og kemikalier den 9. januar 2008 oplyse, om der er lande eller mindre geografiske områder, hvor der er konstateret en høj forekomst af hormonforstyrrende stoffer, som har resulteret i en højere grad af fedme i befolkningen?"

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Sundhedsstyrelsen om et bidrag. Sundhedsstyrelsen har oplyst, at der foreligger tal for forekomst af overvægt og fedme på verdensplan[1], og visse lande har også data for mindre geografiske områder, men der findes ikke undersøgelser, der belyser den geografiske forekomst af hormonforstyrrende stoffer. Dertil skal bemærkes, at vi endnu ikke kender det nøjagtige antal stoffer med hormonforstyrrende effekter.

 

Sundhedsstyrelsen er bekendt med, at forekomsten af den bromerede flammehæmmer PBDE i modermælk er langt højere i USA end i Sverige, hvor den nu er faldende. Andelen af overvægtige og fede kvinder er også langt højere i USA end i Sverige. Heraf kan man dog ikke slutte, at den højere forekomst af PBDE i USA har ført til en højere forekomst af fedme.  Sådanne studier (korrelationsstudier) er kun hypotese­­dannende, men kan ikke tages til indtægt for en årsagssammenhæng.

 

 



[1] International Obesity Taskforce http://www.iotf.org/database/index.asp. Til orientering er WHO ved at udarbejde Global Database on Body Mass Index http://www.who.int/bmi/.