Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 75 (Alm. del), som Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 10. januar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Cristina A. Gulisano

 


Spørgsmål nr. 75 fra Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (Alm. del):

 

”Vil ministeren oplyse, om der findes andre materialer, der kan udgøre en bundplade i et rævebur, som ikke indebærer, at rævene går på en fugtig og i frostvejr iset bund?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra institutleder og lektor Leif Lau Jeppesen, Københavns Universitet, Biologisk Institut, der har oplyst følgende:

 

”Der er, instituttet bekendt, hverken i Danmark eller i udlandet gennemført forsøg med forskellige typer af fast bund (dvs. bundplader) til rævebure, og vi kan på den baggrund ikke udtale, hvorvidt der måtte findes andre materialer, som kan udgøre en sådan bundplade.

 

Årsagen til, at der ikke er gennemført forsøg af den omhandlede karakter, er formentlig, at der ikke er forskningsmæssigt belæg for at antage, at sådanne bundplader forbedrer de adfærdsmæssige aspekter af rævenes velfærd. Dertil kommer, at rævene defækerer (dvs. besørger) og urinerer på sådanne bundplader, der herved tilsvines i et omfang som truer rævenes sundhed.

 

Vi kan i øvrigt oplyse, at forsøg viser, at voksne ræve trives udmærket på net, og at de ikke udviser præference for fast bund eller for trådnet med en mindre maskestørrelse end de for tiden mest anvendte, som er heksagonalt (dvs. sekssidet) plastbetrukket trådnet med en maskestørrelse på 3 x 4 cm.

 

Rævehvalpe har mindre poter end voksne ræve, og rævehvalpe har i en kort periode efter fravænning svært ved at gå på det trådnet, som passer til voksne ræve. Det er ikke undersøgt, i hvilket omfang dette reducerer hvalpenes velfærd, men hvis det skulle være tilfældet, vil en optimal løsning af problemet efter vor opfattelse nok være at lægge et mere fintmasket trådnet (f.eks. kvadratisk net med maskestørrelse 2,5 x 2,5 cm) i bunden af en del af ræveburet i en kortere periode efter fravænning. Det fintmaskede trådnet bør imidlertid ligge i buret i en så kort periode som muligt, fordi trådnet med maskestørrelser mindre end 3 x 4 cm vil fastholde fæces.”