Folketingets Udvalg for Fødevare, Landbrug og Fiskeri



 

København, den 1. februar 2008

Sagsnr.: 10780

 

 

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har med skrivelse af 3. januar 2008 udbedt sig min besvarelse af udvalgsspørgsmål 66.

 

Spørgsmål 66:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 21/12-07 fra International Transport Danmark vedrørende krav om GPS i dyretransporter, jf. FLF alm. del  - bilag 47.

 

Svar:

Udvalget har bedt om mine kommentarer til henvendelse fra International Transport Danmark angående indførsel af GPS i dyretransporter. Efter EU’s transportforordning, der regulerer dyretransporter, skal alle lastbiler til dyretransport være udstyret med GPS-anlæg senest 1. januar 2009. De tekniske forskrifter for den enhed, der skal monteres på bilen, samt for den dataopsamling, der efterfølgende skal finde sted, er under udarbejdelse i EU.

 

Jeg kan oplyse, at arbejdet med de tekniske forskrifter for GPS-systemet på EU-plan varetages af Justitsministeriet, som således også repræsenterer Danmark i EU’s arbejdsgruppe om GPS-systemer.

 

Det er mit ønske, at indførslen af GPS fremskyndes. Jeg har derfor bedt Fødevarestyrelsen sammen med Justitsministeriet om at komme med en udredning af mulighederne for at etablere en national dansk løsning før EU-reglerne træder i kraft. Fødevarestyrelsen har på den baggrund bedt Justitsministeriet om at foretage en vurdering af de juridiske problemer i relation til at fremskynde indførslen.

 

Fødevarestyrelsen har oplyst at et svar fra Justitsministeriet forventes at foreligge primo februar 2008, hvorefter styrelsen på baggrund af den juridiske vurdering vil færdiggøre en udredning af de praktiske og tekniske muligheder. Udredningen vil blandt andet se på hvilke data der skal anvendes ved en kontrol, og hvordan en GPS-baseret kontrol kan finde sted. Flere af de punkter, som International Transport Danmark fremhæver i deres henvendelse vil indgå i udredningen.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

          /Michael Riff Alexandersen