Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 16. januar 2008

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 3. januar 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 65) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 65:

 

”Vil ministeren redegøre for forløbet der den 20/6-07 førte til, at familie- og forbrugerministeren på baggrund af en indstilling fra Fødevarestyrelsen besluttede at lukke to samlestalde og inddrage transportautorisationerne fra Niels Vinderslev og Henrik Westergaard, samt oplyse om disse beslutninger skete i overensstemmelse med lovgivningen og reglerne på området?”

 

Svar:

 

Angående forløbet, som i juni 2007 førte til Familie- og Forbrugerministeriets midlertidige inddragelse af godkendelsen af to samlesteder for svin, samt midlertidig inddragelse af transportautorisationer, henviser jeg til min tale fra samrådet i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, den 16. januar 2008.

 

N. V. Randers A/S udtog i august 2007 stævning mod ministeriet med påstand om, at ministeriet skulle anerkende, at afgørelserne om midlertidig lukning af samlestedet N. V. Randers A/S og suspension af virksomhedens transportautorisation var ugyldig. Kammeradvokaten, der er anmodet om at varetage Familie- og Forbrugerministeriets interesser i forbindelse med en eventuel retssag, fremkom i oktober 2007 med en indstilling vedr. stævningen. På grundlag af denne indstilling må jeg konkludere, at afgørelserne indeholdt en række klare sagsbehandlingsfejl, og afgørelserne var således ikke i overensstemmelse med den forvaltningsretlige lovgivning.

 

Det er fortsat Fødevareministeriets opfattelse, at reglerne på veterinærområdet giver den fornødne hjemmel til, at der kan ske midlertidig inddragelse af godkendelse af samlesteder, og midlertidig inddragelse af transportautorisation, når betingelserne herfor er opfyldt.

 

 

                                                          Eva Kjer Hansen          

 

/Frederik Waage