Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri



 

København, den 28. januar 2008

Sagsnr.: 10752

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 3.januar 2008 (Ad FLF alm. Del, spørgsmål 63) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

 

Spørgsmål 63:

 

”Vil ministeren oplyse, hvorfor nitrat ikke fortsat skal være forbudt i danske fødevarer med virkning fra 15.februar 2008, og om det ikke er korrekt at nitrat kan omdannes nitrit og derfor er yderst problematisk i fødevarer?”

 

 

Svar:

De gældende nationale regler vedr. nitrit og nitrat omfatter ikke et generelt forbud mod anvendelse af nitrit og nitrat til fødevarer med et konserveringsbehov. Det er tilladt at tilsætte nitrat til bl.a. kødprodukter og faste oste samt enkelte fiskeprodukter.

 

Det er korrekt, at nitrat kan omdannes til nitrit i fødevarerne.

 

Efter afgørelsen fra EF-domstolen i miljøgarantisagen blev der på Fællesskabsniveau iværksat en revision af de pågældende regler, hvilket udmøntede sig i en ændring af Diversedirektivet.

 

Ændringerne træder i kraft den 15. februar 2008 og indeholder blandt andet strammere EU-regler for anvendelse af nitrat, hvilket må ses som en imødekommelse af de danske synspunkter og er i overensstemmelse med den videnskabelige rådgivning fra SCF og EFSA. 

 

Fødevareinstituttet på DTU har endvidere vurderet, at da grænserne for nitrat generelt er nedsat, da indtaget af nitrat er væsentligt lavere end for nitrit, og da det største indtag af nitrat i danskernes kost kommer fra grøntsager, er de grænser, der er fastsat i diversedirektivet, acceptable.

 

På den baggrund er det blevet vurderet, at der ikke var tilstrækkeligt grundlag for at fastholde de danske særregler vedrørende anvendelse af nitrat.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

/Kristine Lilholt Nilsson