Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

København, den 24. oktober 2008

Sagsnr.: 13622/437160

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 3. oktober 2008 (Alm. Del – spørgsmål nr. 519) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 519:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 2/10-08 fra Baltic Sea 2020 vedrørende torskekvoter i Østersøen 2009, jf. FLF alm. Del – bilag 443”

 

Svar:

 

Baltic Sea 2020 har ved brev af 2. oktober 2008 henvendt sig til Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

 

Baltic Sea 2020 opfordrer til, at ministrene ved fastsættelsen af næste års TAC/kvoter for torsk i Østersøen holder sig indenfor rammerne af den vedtagne forvaltningsplan for torsk i Østersøen og Kommissionens forslag til TAC/kvoter for 2009.

 

Da Rådet i 2007 blev enige om en flerårig plan for torskebestandene i Østersøen og fiskeriet, der udnytter disse bestande (Rfo 1098/2007) var det et vigtigt skridt fremad i sikringen af en bæredygtig udnyttelse af torskebestandene i Østersøen. Forordningen tilsigter en langsigtet genopbygning af bestandene i form af klare regler for fastsættelse af fangstmængder og fiskeriindsats. Målsætningen for den flerårige plan er, gennem årlige reduktioner af fiskeridødeligheden med 10 pct. at opnå de opstillede mål for bestanden. Det følger desuden at planen, at TAC ikke må variere mere end +/- 15 pct. fra år til år.

 

Det er derfor meget glædeligt, at planen synes at have båret frugt, og at den østlige bestand af torsk er i klar bedring. Kommissionen foreslår en 15 procents stigning i næste års TAC. Desværre går det lidt langsommere med genopbygningen af den vestlige bestand, hvorfor Kommissionen, i overensstemmelse med principperne i forvaltningsplanen, foreslår en 15 procents reduktion i TAC´en.

 

Jeg forventer, at Kommissionens forslag til TAC for torsk i Østersø vedtages på det kommende møde i Rådet den 27.-28. oktober, og jeg finder det meget glædeligt, at landene omkring Østersøen er enige om at støtte en bæredygtig udnyttelse af torskebestandene i Østersøen. 

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Anne Mette Bæk Jespersen