Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 23. oktober 2008

Sagsnr.: 13532

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 1. oktober 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 514) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 514:

 â€Vil ministeren – i lyset af, at kvaliteten af kødkontrollen ifølge besvarelse af FLF alm. del spørgsmÃ¥l 461 er fastholdt pÃ¥ det samme høje niveau – oplyse omkostningerne pr. slagtning i 1998, 2003 og 2008 for henholdsvis svin, kvæg og fjerkræ?”

 

Svar:

Jeg har fra Fødevarestyrelsen indhentet nedenstående udtalelse, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Fødevarestyrelsen har kun mulighed for at besvare spørgsmålet delvist.

 

Fødevarestyrelsen opbevarer kun detaljeret regnskabsmateriale i 5 år efter afslutningen af regnskabsåret. Omkostningerne pr. slagtning i 2008 kendes endnu ikke, da hverken de faktiske omkostninger eller det endelige slagtetal foreligger på nuværende tidspunkt.

 

Fødevarestyrelsen opgør årligt enhedsomkostningerne i kødkontrollen som slagteriernes faktiske omkostninger divideret med antallet af slagteenheder. Begrebet slagteenheder indeholder en omregningsfaktor mellem de forskellige typer af slagtedyr. I slagteriernes samlede faktiske omkostninger indgår betaling for al kontrol på virksomheden, herunder kontrol der ikke direkte er knyttet til slagtninger, som f.eks. kontrol af opskærings­virk­somhed eller særligt tilsyn som følge af en virksomheds USA-status. Enhedsomkost­nin­gerne er dermed ikke direkte et udtryk for omkostningen pr. slagtning.

 

Fødevarestyrelsen vedlægger de tal, som Fødevarestyrelsen har angivet i årsrapporten for 2003 samt de tal der er anvendt til orientering af regioner og slagterier i forbindelse med den årlige opgørelser af enhedsomkostninger. Tallene er pl-reguleret til 2007.

 

2007-priser

2003 *

2004

2005

2006

2007

Svineslagterier

11,19

12,20

12,51

12,27

14,19

Kreaturslagterier

15,55

16,06

15,68

15,23

15,35

Fjerkræslagterier

2,68

2,97

2,9

2,7

2,8

 

 

 

 

 

 

* I disse tal er korrigeret for over- og natarbejde, hvorved de er "kunstigt" lave.

 

 Beregningsmetoden blev senere ændret.

 

 

 

”

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

/Lisbet Nielsen