Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 23. oktober 2008  |
Spørgsmål 514:
â€Vil ministeren – i lyset af, at kvaliteten af kødkontrollen ifølge besvarelse af FLF alm. del spørgsmÃ¥l 461 er fastholdt pÃ¥ det samme høje niveau – oplyse omkostningerne pr. slagtning i 1998, 2003 og 2008 for henholdsvis svin, kvæg og fjerkræ?â€
Svar:
Jeg har fra Fødevarestyrelsen indhentet nedenstående udtalelse, hvortil jeg kan henholde mig:
â€Fødevarestyrelsen har kun mulighed for at besvare spørgsmÃ¥let delvist.
Fødevarestyrelsen opbevarer kun detaljeret regnskabsmateriale i 5 år efter afslutningen af regnskabsåret. Omkostningerne pr. slagtning i 2008 kendes endnu ikke, da hverken de faktiske omkostninger eller det endelige slagtetal foreligger på nuværende tidspunkt.
Fødevarestyrelsen opgør Ã¥rligt enhedsomkostningerne i kødkontrollen som slagteriernes faktiske omkostninger divideret med antallet af slagteenheder. Begrebet slagteenheder indeholder en omregningsfaktor mellem de forskellige typer af slagtedyr. I slagteriernes samlede faktiske omkostninger indgÃ¥r betaling for al kontrol pÃ¥ virksomheden, herunder kontrol der ikke direkte er knyttet til slagtninger, som f.eks. kontrol af opskæringsÂvirkÂsomhed eller særligt tilsyn som følge af en virksomheds USA-status. EnhedsomkostÂninÂgerne er dermed ikke direkte et udtryk for omkostningen pr. slagtning.
Fødevarestyrelsen vedlægger de tal, som Fødevarestyrelsen har angivet i årsrapporten for 2003 samt de tal der er anvendt til orientering af regioner og slagterier i forbindelse med den årlige opgørelser af enhedsomkostninger. Tallene er pl-reguleret til 2007.
2007-priser |
2003 * |
2004 |
2005 |
2006 |
2007 |
Svineslagterier |
11,19 |
12,20 |
12,51 |
12,27 |
14,19 |
Kreaturslagterier |
15,55 |
16,06 |
15,68 |
15,23 |
15,35 |
Fjerkræslagterier |
2,68 |
2,97 |
2,9 |
2,7 |
2,8 |
|
|
|
|
|
|
* I disse tal er korrigeret for over- og natarbejde, hvorved de er "kunstigt" lave. |
|
||||
 Beregningsmetoden blev senere ændret. |
|
|
|
â€
Eva Kjer Hansen
/Lisbet Nielsen