Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 23. oktober 2008  |
Spørgsmål 513:
â€Vil ministeren oplyse, hvilke konkrete initiativer ministeren pÃ¥tænker at iværksætte for at sikre en omkostningseffektiv udnyttelse af ressourcerne i forbindelse med kødkonÂtrolÂlen pÃ¥ slagterierne, og hvor store besparelser forventer ministeren for hvert enkelt initiativ?â€
Svar:
Jeg har bedt Fødevarestyrelsen foretage beregninger pÃ¥ en række initiativer, der vil kunÂne medvirke til at reducere omkostningsniveauet i forbindelse med kødkontrollen pÃ¥ slagÂterierne. Jeg har samtidig bedt Fødevarestyrelsen vurdere, hvornÃ¥r disse initiativer vil kunne iværksættes.
Disse beregninger og vurderinger er endnu ikke afsluttet, men vil blive drøftet med erÂhvervet snarest muligt.
Listen over mulige initiativer omfatter blandt andet indførelse af visuel kødkontrol, en ændret forÂÂdeling af arbejdsopgaver mellem dyrlæger og tilsynsfunktionærer, ændring af norÂmerÂne for bemanding af kødkontrollen pÃ¥ slagterierne samt forbedring af arbejdsÂmiljøet pÃ¥ slagterierne og nedbringelse af sygefraværet blandt kødkontrollens medÂarbejdere.
Fødevarestyrelsen har desuden i samarbejde med erhvervet i forÃ¥ret 2008 foretaget en analyse af økonomi- og budgetstyringen i kødkontrollen og er nu i færd med at gennemÂføre de mange anbefalinger fra dette arbejde.
Fødevarestyrelsen gør sÃ¥ledes allerede i dag en stor indsats for at sikre en omkostningsÂeffektiv udnyttelse af ressourcerne i forbindelse med kødkontrollen pÃ¥ slagterierne inden for de eksisterende rammebetingelser. Omkostningsniveauet pÃ¥virkes dog ogsÃ¥ af fakÂtorer, der ligger uden for Fødevarestyrelsens kontrol, herunder bl.a. den generelle rekrutÂteÂringssituation pÃ¥ arbejdsmarkedet og ændringer i slagteriernes tilrettelæggelse af proÂdukÂtionen.
Eva Kjer Hansen
/Lisbet Nielsen