Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 23. oktober 2008  |
Spørgsmål 512:
â€Handelsnormerne for fjerkrækød, hygiejneforordningen og mærkningsreglerne fastÂsætter alle regler om fersk kød. Vil ministeren tage initiativ til at fÃ¥ fastsat en ensartet definition pÃ¥ fersk kød?â€
Svar:
Ifølge hygiejneforordningen er fersk kød defineret som kød, der ikke har undergÃ¥et anden behandling end køling, frysning eller lynfrysning, herunder kød, der er vakuumÂpakÂket eller pakket i kontrolleret atmosfære. Hygiejnereglerne er generelle, og gælder for alle former for kød.
Handelsnormerne for fjerkrækød gælder specifikt for kød fra fjerkræ, der ikke har undergÃ¥et anden behandling end kuldebehandling. Fjerkrækød omfattet af handelsnorÂmerne skal udbydes til salg i én af de tre former: Fersk, frosset eller dybfrosset. Ordet â€fersk†anvendes her i samme betydning som kølet, hvilket er i overensstemmelse med definitionen i hygiejneforordningen. At fjerkrækødet udbydes til salg som frosset eller dybfrosset efter handelsnormerne, forhindrer ikke at kødet stadig anses for at være fersk i henhold til hygiejnereglerne.
De generelle mærkningsregler fastsætter ikke en egentlig definition af ordet â€fersk kødâ€, men sikrer, at ordet â€fersk†ikke anvendes pÃ¥ en mÃ¥de, der kan være vildledende for forbrugeren, hvilket beror pÃ¥ en konkret vurdering i de enkelte tilfælde.
I forhold til forbrugeren vil det sÃ¥ledes være afgørende, om udtrykket â€fersk†anvendes pÃ¥ en sÃ¥dan mÃ¥de, at det ikke er vildledende. Jeg finder derfor ikke, at der er behov for at fastsætte en ensartet definition af udtrykket.
Eva Kjer Hansen
/Thomas Elvensø