Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri



 

København, den 13. december 2007

Sagsnr.: 5625

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 28. november 2007 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 5:

”Vil ministeren uddybe sin bemærkning i svaret på 2006-07, FLF alm. del - spørgsmål 334 vedr. azo-farvestoffer om, at undersøgelsen fra Southampton University offentliggjort i The Lancet skulle være "baseret på et meget spinkelt datagrundlag, og der kan stilles spørgsmålstegn ved de konklusioner, som undersøgelsen rejser", særligt i lyset af at EFSA’s såkaldte AFC Panel har påpeget, at den britiske undersøgelse "is the largest conducted so far on whether certain food additives may affect behaviour in children and has the potential to shed new light on this important question"?”

 

 

Svar:

Som nævnt i svar på spørgsmål 334 er der grund til at tage den britiske undersøgelse alvorligt. Derfor har EU-Kommissionen også bedt EFSA om at inddrage denne undersøgelse i den allerede igangværende reevaluering af farvestofferne, samt at give de specifikke farvestoffer en høj prioritet i evalueringsprogrammet.

 

Af en udtalelse fra Fødevareinstituttet fremgår det, at selvom den britiske undersøgelse er bedre planlagt end tidligere undersøgelser, er det ikke ensbetydende med, at den giver svar på alle spørgsmål, og resultatet er ikke helt så entydigt, som det kunne fremgå af pressemeddelelser og artiklen i The Lancet. Undersøgelsen viser visse virkninger på børns adfærd. Effekten af den ene blanding af farvestoffer er set i en tidligere undersøgelse, hvilket understøtter en reel effekt. Der er imidlertid ikke egentlig konsistens imellem effekterne på de to aldersgrupper. Desuden bemærker Fødevareinstituttet, at der er forskellige diskrepanser i reaktionsmønstrene, som bør nærvurderes. Som fx hvorfor reagerer de små børn ikke på den ene blanding, som de større børn reagerer på, og omvendt. Det fremgår heller ikke klart, hvor mange af børnene, der reagerede, og om det var de samme børn, der reagerede på de forskellige blandinger. Endelig fremgår det ikke af artiklen, at det også i denne undersøgelse var forældrenes vurdering, der var udslagsgivende for resultatet. Lærere og professionelle iagttagere fandt ikke statistiske signifikante forskelle.

 

Der er således stadig nogle ubesvarede spørgsmål på trods af den britiske undersøgelse, men som sagt bliver den inddraget i EFSA’s revurdering af farvestofferne, og jeg afventer denne. EFSA har i en pressemeddelelse oplyst, at de regner med at have en udtalelse klar i slutningen af januar 2008.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

/Thomas Elvensø