Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 15. oktober 2008

Sagsnr.: 13401

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 19. september 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 495) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 495:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvad den udgift, som Fødevarestyrelsen forventede at pålægge slagterierne for kødkontrollen på slagterierne i 2008, var pr. 31. december 2007, samt hvad udgiften aktuelt forventes at blive for 2008?”

 

Svar:

Jeg har fra Fødevarestyrelsen indhentet nedenstående udtalelse, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Budgetterne for slagteriernes udgifter til kødkontrollen pr. 31. december 2007 var udarbejdet på grundlag af slagteriernes oplysninger om produktionstilrettelæggelse i foråret 2007. De afspejlede desuden for kontrolomkostningernes vedkommende i et vist omfang en fremskrivning af regnskabstallene for 2006. Budgetterne tog derfor ikke højde for den udvikling, der blev indledt i 2007, og som er fortsat i 2008, med stigende udgifter som følge af produktionsomlægninger på slagterierne og en generelt vanskelig rekrutteringssituation for medarbejdere til kødkontrollen. For at skaffe det nødvendige antal medarbejdere i kødkontrollen har det derfor i 2007 og 2008 været nødvendigt med en ekstraordinær uddannelsesindsats samt anvendelse af udenlandske vikarer og timelønnede medarbejdere.

 

På dette grundlag udgjorde budgetterne for alle virksomheder under kødkontrollen 347,4 mio. kr. pr. 31. december 2007. Heraf udgjorde slagteriernes udgifter i alt 330,8 mio. kr.

 

Til sammenligning udgjorde kødkontrollens samlede omkostninger 333,5 mio. kr. i 2006 og 379,0 mio. kr. i 2007. Heraf udgjorde slagteriernes udgifter til kødkontrollen 314,0 mio. kr. i 2006 og 345,6 mio. kr. i 2007.

 

Fødevarestyrelsen har derfor fra årets begyndelse søgt at justere slagteriernes budgetter for løbende at sikre en bedre sammenhæng mellem de faktiske omkostninger og opkrævningen hos virksomhederne og dermed mindske behovet for efterbetalinger.

 

Efter den seneste budgetopfølgning og justering af budgetterne pr. 1. oktober 2008 forventes kødkontrollens samlede omkostninger at udgøre 434,1 mio. kr. for 2008, hvoraf slagteriernes udgifter til kødkontrollen forventes at blive 412,8 mio. kr.”

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

/Thomas Elvensø