Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 14. oktober 2008

Sagsnr.: 13634/432654

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 19. september 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 493) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 493:

 

”Hvordan vil ministeren sikre, at fisk opdrættet i fangenskab indeholder de samme sunde fedtstoffer som ”vilde” fisk?”

 

Svar: 

Fisk indeholder en række sundhedsgavnlige stoffer, hvor omega-3 fedtsyrer nok er de mest kendte og det er videnskabeligt anerkendt, at regelmæssigt indtag af fisk har en forebyggende effekt pÃ¥ udvikling af hjertekarsygdomme og at det kan medvirke til at reducere fedtindholdet i blodet. Der findes desuden en række andre formodede sundhedsfremmende effekter i fisk.

Det er vigtigt at være opmærksom pÃ¥, at der er stor forskel pÃ¥ indholdet af omega-3 imellem de forskellige fiskearter. Indholdet af omega-3 fedtsyrer afhænger af fiskefoderet og derved afhænger det for vilde fisk af plankton- og alger sammensætningen i det marine miljø. Jeg har fÃ¥et oplyst fra DTU, at sammenlignes en opdrættet ørred med en vild Ã¸rred, der har levet i ferske vande, vil opdrætsfisken indeholde væsentligt mere omega-3, hvis den har fÃ¥et standardfoder baseret pÃ¥ fiskeolie. Sammenlignes derimod en opdrættet ørred eller laks med en vild Ã¸rred/laks fra f.eks. nordatlanten, sÃ¥ vil den vilde fisk indeholde mere omega-3.

 

Jeg finder, at det er vigtigt at forbrugeren er opmærksom på, at der er forskelle mellem de forskellige fiskearter og jeg kan oplyse, at akvakulturerhvervet i øjeblikket arbejder med at undersøge og indhente informationer om fedtsyresammensætningen, herunder omega-3, i forskellige fisk.

 

 

Eva Kjer Hansen


Mette Selchau