Dato:            2. oktober 2008

Kontor:        Lægemiddelkontoret

J.nr.:              2008-13009-709

Sagsbeh.:     ANI

Fil-navn:      FLF 492

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 492, som Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til ministeren for sundhed og forebyggelse den 19. september 2008

 

Spørgsmål nr. 492:

 

"Vil ministeren på baggrund af notatet fra Statens Serum Institut af 15. september 2008, jf. FLF alm. del - bilag 424, oplyse, om ministeren har planer om at indføre en obligatorisk indberetningspligt for de praktiserende læger i tilfælde af salmonellainfektioner hos patienter, som et redskab til at identificere smittekilden til salmonellaepidemien, som har hærget Danmark siden februar 2008?"

 

Svar:

 

I anledning af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, som jeg henholder mig til:

 

Sundhedsstyrelsen har indhentet oplysninger hos Statens Serum Institut og kan oplyse følgende:

 

Der er i dag to eksisterende lovpligtige meldesystemer (Bekendtgørelse nr. 277 af 14/04/2000).

 

Det ene drejer sig om såkaldt laboratoriemeldepligt, hvor laboratorier, der udfører salmonellaundersøgelser for hver sygdomsepisode hos en patient skal indsende resultaterne af sådanne undersøgelser, ledsaget af en række oplysninger. Indsendelse skal ske til Statens Serum Institut mindst én gang om ugen

 

Det andet drejer sig om den såkaldte individuelle meldepligt, hvor den læge, der har en patient med levnedsmiddelbåren sygdom i behandling skal anmelde dette til Embedslægeinstitutionen og til Statens Serum Institut, hvis lægen har formodning om, at pågældende sygdomstilfælde kan skyldes et bestemt måltid/fødeemne.

 

Førstnævnte laboratoriemeldepligt er i forbindelse med det aktuelle salmonellaudbrud det vigtigste redskab til at afdække og følge den aktuelle epidemi. Fordelen er, at alle laboratoriediagnosticerede sygdomstilfælde indgår.

 

Sidstnævnte indberetningspligt kan være anvendelig for mindre lokaliserede udbrud og kan i princippet også anvendes, selvom der endnu ikke foreligger laboratoriesvar. Begrænsningen er, at den enkelte læge alene ser ”sin(e)” egne patienter.

 

Det er Sundhedsstyrelsens opfattelse, at nye regelsæt ikke vil kunne bidrage yderligere til opklaring af det aktuelle udbrud.