Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 13. oktober 2008

Sagsnr.: 13380

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 18. september 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 486) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 486:

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del- samrådsspm AS og AT om skuldersår hos søer den 17. september 2008 redegøre for metoden til at kategorisere ophelede skuldersår hos levende søer, der er så præcis, at den kan føre til domsfældelse?”

 

Svar:

Indledningsvist skal det understreges, at det er domstolene som afgør hvorvidt en konkret sag om skuldersår skal føre til domfældelse.

 

I to konkrete sager om fund af alvorlige skuldersår konstateret post mortem på to slagtede søer, men ikke ved det levende syn, fandt Vestre Landsret i juni 2008, at skuldersår fundet post mortem ikke i sig selv er tilstrækkelig dokumentation for, at landmanden har handlet ansvarspådragende. I begge sager blev landmanden frifundet. På den baggrund vil det formentlig kun undtagelsesvis være muligt at sikre domfældelse af et afhelet skuldersår, hvis skuldersåret alene er konstateret på en slagtet so. Som følge af dette skal politianmeldelser af skuldersår konstateret post mortem altid være suppleret med dokumentation af skuldersåret konstateret da soen var levende, f.eks. en tidligere diagnose stillet af en dyrlæge, eller beskrivelser fra det levende syn af soen.

 

Der skelnes i vurderingen af skuldersår på levende søer mellem lette og alvorlige skuldersår. Når lette skuldersår får lov at hele helt op, vil der ikke være synlige ydre tegn på, at soen har haft skuldersår. Modsat vil ophelede alvorlige skuldersår typisk efterlade synlige tegn på en tidligere alvorlig og dyb skade: Fast hævelse, ar, hårtab og sammenvoksninger af huden til de underliggende væv (adhærancer).

 

Der er i veterinærforliget specifikt afsat midler til at styrke det levende syn af søer på slagterier og samlesteder med henblik på at dokumentere forekomsten af skuldersår på levende søer. Mange ophelede skuldersår opdages i dag ikke ved det levende syn, hvilket hænger sammen med den nuværende praksis, hvor en dyrlæge visuelt syner mange søer samtidig med, at de går forbi dyrlægen. Der har endvidere ikke tidligere været fokus på at registrere søer med delvist ophelede eller ophelede skuldersår ved det levende syn.

 

Det levende syn af søer på slagteri eller samlested vil fremadrettet blive styrket ved at syne søerne enkeltvis og fra alle sider, og ved at afsætte mere tid og mandskab (teknikere) til at gennemføre levende syn af søer. Søer med tegn på skuldersår mærkes op og sortes fra til en nærmere klinisk undersøgelse, hvor en dyrlæge vurderer, hvorvidt skuldersåret er så alvorligt, at det skal anmeldes til politiet. Når det er tilfældet, skal der foreligge en beskrivelse af den kliniske undersøgelse af den levende so suppleret med billeder. Dokumentation fra det levende syn suppleres med beskrivelser og billeder af skuldersåret fra den efterfølgende post mortem undersøgelse, dvs. når soen er slagtet. Politianmeldelsen baseres på den samlede dokumentation fra det levende syn og post mortem undersøgelsen. Det er som allerede nævnt efterfølgende op til domstolene at afgøre, om det er tilstrækkelig dokumenteret, at producenten har handlet ansvarspådragende.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

 

/Michael Riff Alexandersen