Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri     

 

 

 

 

Tale til samråd den 10. september 2008

(det talte ord gælder)

 

Spørgsmål AT:

”Vil ministrene redegøre for, hvordan ministrene vil sikre, at overtrædelser af dyreværnsloven i forbindelse med konstatering af skuldersår hos søer fremover sanktioneres ?”

 

 

 

FVST har skærpet kravene til dokumentation

Fødevarestyrelsen har oplyst, at de - på baggrund af de 4 frifindelser - den 9. juli i år skærpede kravene til dokumentation, når styrelsen fremover politianmelder et alvorligt skuldersår.

 

For skuldersår fundet under velfærdskontrol i besætningen drejer dokumentationen sig blandt andet om, at soen med skuldersår skal være undersøgt og beskrevet grundigt af embedsdyrlægen, herunder hvorvidt selve skulderbladsknoglen er berørt. Beskrivelsen skal altid understøttes af billeder af skuldersåret.

 

Kvalitetssikring af politianmeldelser

Desuden vil Fødevarestyrelsen indføre kvalitetssikring af alle politianmeldelser, som omhandler dyrevelfærd, før de sendes til politiet. Dyrevelfærdsrejseholdet vil få en koordinerende rolle i denne forbindelse.

 

Jeg forventer således, at der foreligger et solidt dokumentationsmateriale, når Fødevarestyrelsen fremover politianmelder alvorlige skuldersår konstateret under et kontrolbesøg for dyrevelfærd.

 

Og der er fortsat grund til at anmelde, når der i en besætning står en so med et alvorligt skuldersår, som ikke er blevet behandlet i tide. Som Justitsministeren har oplyst, er alvorlige skuldersår stadig ikke lovlige.

 

Skuldersår konstateret efter slagtning (post mortem)

Hovedparten af de politianmeldte skuldersår konstateres imidlertid ikke ved velfærdskontrollen i besætninger, men stammer fra slagteriet. Skuldersårene er konstateret efter soen er slagtet, og ofte uden det blev bemærket af dyrlægen ved det levende syn. Her har Landsretten fundet, at et alvorligt skuldersår, der alene er konstateret efter soen er slagtet, i sig selv ikke er tilstrækkeligt bevis for, at soen er behandlet uforsvarligt. Synspunktet er, at når såret ikke blev fundet ved det levende syn, kan man heller ikke forlange, at landmanden skulle have set skuldersåret.

 

Dette er umiddelbart i modstrid med Fødevarestyrelsens hidtidige praksis på området, hvor et alvorligt skuldersår konstateret efter slagtning godt kunne foranledige en politianmeldelse. Fødevarestyrelsens politik på området tager udgangspunkt i en udtalelse fra Det Veterinære Sundhedsråd om, at alvorlige skuldersår tager så lang tid at udvikle, at en landmand har haft mulighed for at gribe ind. Dette gælder også selv om skuldersåret er fuldt ophelet.

 

Det Veterinære Sundhedsråd har imidlertid også udtalt, at de meget alvorlige skuldersår, som berettiger en politianmeldelse, altid kan erkendes før soen slagtes. Det er denne udtalelse, Fødevarestyrelsen i de konkrete tilfælde ikke har kunnet bakke op med passende dokumentation.

 

Behov for at styrke det levende syn

Jeg kan således konstatere, at det levende syn på slagteriet i dag ikke fanger de ophelede skuldersår. Den problemstilling er der taget højde for i det netop vedtagne veterinærforlig, hvor der er afsat ressourcer til markant at styrke det levende syn af søer på slagteriet og ved kontrollen på samlestederne.

 

De ekstra ressourcer skal bruges på mere mandskab under det levende syn og en bedre indretning på slagteriet. De forbedrede muligheder for kontrol skal udnyttes til målrettet at udpege søer med skuldersår, også de ophelede. En dyrlæge skal herefter undersøge og vurdere skuldersåret, så man allerede før slagtning er opmærksom på forholdet.

 

Med denne fremgangsmåde, som jeg forventer introduceret i 2009, vil en politianmeldelse af et skuldersår fundet på slagteriet altid blive baseret på beskrivelser af skuldersåret både før og efter soen blev slagtet.

 

Samtidig er der i veterinærforliget afsat ressourcer til at styrke Fødevarestyrelsens kompetencer på det juridiske område, hvilket yderligere vil styrke indsatsen mod brodne kar.

 

Forebyggende indsats i besætningen

Afslutningsvist skal jeg fremhæve, at der i veterinærforliget også er aftalt en målrettet forebyggende indsats i besætningerne, så skuldersårsforholdene kan forbedres over en bred kam. Heri ligger, at der skal ske overvågning af skuldersår i alle større sohold, at besætninger med relativt mange lette skuldersår i højere grad bliver udtaget til Fødevarestyrelsens velfærdskontrol, og at de desuden skal iværksætte handlingsplaner for at komme problemet til livs.

 

Alt i alt sættes der altså nu ind både forebyggende i besætningerne, med en bedre kontrol af søer på slagterierne, og med styrket indsats i forbindelse med politianmeldelser mod skuldersår.