Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 484, som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 18. september 2008 (Alm. del).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

Cristina A. Gulisano

 


Spørgsmål nr. 484 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (Alm. del):

 

”Vil ministeren i forlængelse af FLF alm. del – samrådsspm. AS og AT om skuldersår hos søer den 17. september 2008 oversende en status for de verserende sager ved domstolene i sager om skuldersår og oplyse, om Vestre Landsrets afgørelser den 6. juni 2008 i fire sager om skuldersår har medført, at påtale i de verserende sager opgives?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Rigsadvokaten om en udtalelse.

 

Rigsadvokaten har oplyst følgende:

 

”Som nævnt i spørgsmålet traf Vestre Landsret den 6. juni 2008 afgørelse i fire sager om overtrædelse af dyreværnsloven i forbindelse med skuldersår hos søer. To af sa­gerne vedrørte skuldersår, som var konstateret på levende søer i forbindelse med et kontrolbesøg i besætningerne. De andre to sager omhandlede skuldersår, der først var konstateret ved post mortem kontrollen på slagteriet.

 

Vestre Landsret frifandt efter en konkret vurdering af sagens beviser de tiltalte i alle fire sager.

 

På baggrund af Vestre Landsrets frifindende domme udsendte Rigsadvokaten den 2. juli 2008 en skrivelse til samtlige politikredse samt regionale statsadvokaturer, hvori der nærmere blev redegjort for dommene samt deres betydning for verserende sager.

 

Ifølge skrivelsen skal verserende sager om skuldersår vurderes i lyset af Vestre Lands­rets domme, herunder med henblik på at afgøre, om der foreligger de nødvendige be­viser i de konkrete sager.

 

For så vidt angår verserende sager vedrørende skuldersår på levende søer bør det såle­des overvejes, hvorvidt der i den konkrete sag er tilstrækkelig dokumentation for skuldersårets beskaffenhed, herunder hvorvidt der i sager, der er politianmeldt af Føde­varestyrelsen, er foretaget den fornødne undersøgelse af såret med henblik på en be­skrivelse af dette og de underliggende væv.

 

Med hensyn til verserende sager, som omhandler skuldersår, der først er konstateret ved post mortem kontrollen, og hvor der ikke i sagen findes andre beviser for, at til­talte har handlet ansvarspådragende, bør det nærmere overvejes, om påtale i sagen må opgives. Efter retsplejelovens § 721, stk. 1, nr. 2, kan påtale i en sag således helt eller delvist opgives i tilfælde, hvor videre forfølgning ikke kan ventes at føre til, at sigtede findes skyldig. Adgangen til at opgive påtale i medfør af § 721, stk. 1, nr. 2, tilkommer påtalemyndigheden, jf. § 721, stk. 2. Det er derfor som udgangspunkt politidirektøren, der skal vurdere spørgsmålet om, hvorvidt en konkret sag kan forventes gennemført til domsfældelse, eller om der bør træffes afgørelse om at opgive påtale.

 

Rigsadvokaturen er ikke i besiddelse af oplysning om, hvor mange sager der er af­sluttet på baggrund af Vestre Landsrets domme af 6. juni 2008, idet afgørelse herom som ovenfor anført som udgangspunkt træffes af politidirektøren.

 

Rigsadvokaturen er dog bekendt med, at der efter Vestre Landsrets domme af 6. juni 2008 er truffet afgørelse om påtaleopgivelse i medfør af retsplejelovens § 721, stk. 1, nr. 2, i flere sager vedrørende skuldersår hos søer, der først er konstateret ved post mortem kontrollen.”