J.nr. SNS-501-00064

 

Den 14. januar 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 48 af 13. december 2007 (alm. del) stillet af Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

 

 

Spørgsmål

Vil ministeren kommentere TV2 Lorry’s indslag henholdsvis den 11. og 12. december 2007 kl. 19.30 ”Køer døde på Amager” og ”Mad til misrøgtede køer” og herunder oplyse, hvad ministeren vil gøre for, at Skov- og Naturstyrelsens arbejde med at bevare og vedligeholde naturen lever op til bl.a. dyreværnslovens krav?

 

Svar

Jeg har forelagt spørgsmålet for Skov- og Naturstyrelsen, der oplyser følgende:

 

”Miljøministeriet råder over meget store åbne arealer, der kræver pleje for fortsat at bevares åbne, og for at vi kan leve op til kravene i EU’s habitatdirektiv om at beskytte diverse naturtyper. Det drejer sig om heder, overdrev, strandenge m.m.

 

Plejen foregår i det væsentlige med græssende dyr. Med ganske få undtagelser er det private landmænd, der har kontrakt med Skov- og Naturstyrelsen om græsningen.

 

Der anvendes normalt standardkontrakter, hvori det udtrykkeligt er pålagt den enkelte landmand at overholde gældende regler med relation til græsning, herunder Dyreværnslovens regler. Forpagternes pligter i henhold til Dyreværnsloven er blevet tydeliggjort. Kontrakterne indeholder desuden mislighold-klausul, så samarbejdet kan bringes til ophør, dersom reglerne tilsidesættes.

 

I den konkrete sag er to landmænd, der har græssende dyr på Vestamagers strandenge, meldt til politiet af publikum for deres behandling af dyrene.

 

Jeg kan henholde mig til styrelsens oplysninger.