Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 2. oktober 2008

Sagsnr.: 13304

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 10. september 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 464) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 464:

”Vil ministeren kommentere artiklerne fra Jyllands-Posten den 9. september 2008 om Campylobacter, herunder redegøre for fejlen i Fødevarestyrelsens datasystemer?”

 

Svar:

Kritikken i de pågældende artikler går på, at nye opdaterede tal tilsyneladende viser, at der er mere campylobacter i dansk kyllingekød end hidtil antaget.

 

Det er uheldigt, at der på denne måde er blevet sat spørgsmål ved tallene for forekomst af campylobacter i dansk kyllingekød, og jeg kan godt forstå, at det giver anledning til forvirring. Samtidig er det vigtigt at understrege, at de nye og opdaterede data ikke rokker ved det samlede billede af, hvor meget campylobacter der er i dansk kyllingekød, og ikke ændrer ved initiativerne i handlingsplanen for campylobacter.

 

Handlingsplanen for campylobacter er først og fremmest baseret på solide forskningsresultater og risikovurdering, og ikke på et enkelt resultat fra detailovervågningen af kølet dansk kyllingekød. Der er ikke ændret på det forhold, at forekomsten af campylobacter er lavere i dansk kølet kyllingekød end i det importerede, og at det importerede kød ifølge beregninger bidrager mere til sygdom med campylobacter end det danske kød.

 

Det er for mig at se det mest centrale i denne sag.

 

Med hensyn til den konkrete ændring i data har jeg via Fødevarestyrelsen fået oplyst, at Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet har opdateret data bagud i tid for fund af campylobacter i dansk kølet kyllingekød. Opdateringen har vist et nyt og højere tal for forekomst af campylobacter i dansk kyllingekød i 2006. Opdateringen er sket, fordi oplysninger om køl og frost, som manglede for nogle prøver, blev tilgængelige i et udvidet datasæt.     

Jeg har også fået oplyst, der er tale om en ændring i en mindre del af det samlede datagrundlag for campylobacter i kyllingekød, nemlig de data der kommer fra overvågningen i engros- og detailleddet (”detailovervågningen”). Grundlaget for hvor meget campylobacter, der er i dansk og importeret kyllingekød, kommer fra tre forskellige overvågnings- og kontrolprogrammer - slagteriovervågningen, detailovervågningen og ”case-by-case” kontrollen.

 

./.      Fødevarestyrelsen har bedt Fødevareinstituttet om en redegørelse for hele problematikken, og jeg kan henholde mig til Fødevareinstituttets redegørelse, som er vedlagt.      

    

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Thomas Elvensø