Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 25. september 2008

Sagsnr.: 11036

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 10. september 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 461) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 461:

 

”Vil ministeren oplyse, hvad det betyder for de danske slagteriers konkurrenceevne i forhold til udlandet, at kødkontroludgifterne vokser år for år uden at kvaliteten i kontrollen ændrer sig?”

 

Svar:

 

Virksomhederne betaler de faktiske omkostninger ved kødkontrollen. I 2007 og 2008 har disse omkostninger været stigende bl.a. som følge af den generelt vanskelige rekrut­teringssituation for såvel dyrlæger som tilsynsfunktionærer. Fødevarestyrelsen har der­for været nødsaget til at anvende udenlandske vikarer i kødkontrollen og gennemføre en ekstraordinær uddannelsesindsats for at skaffe flere tilsynsfunktionærer for at fastholde en uændret kvalitet i kontrollen. En anden årsag til det stigende omkostningsniveau har været hyppige produktionsomlægninger på slagterierne med deraf følgende merudgifter for kødkontrollen. Det forventes, at det samlede omkostningsniveau i kød­kon­trollen og slagteriernes enhedsomkostninger vil være faldende fra 2008 til 2009.

 

Danske slagteriers konkurrenceevne afhænger af en række forhold, herunder af det høje niveau for fødevaresikkerhed i Danmark. Fødevareministeriet har ikke oplysninger om, hvilken betydning kødkontroludgifterne isoleret set har for slagteriernes konkurrence­evne.

 

Kristian Jensen

 

 

/Lisbet Nielsen