Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 25. september 2008  |
Spørgsmål 461:
â€Vil ministeren oplyse, hvad det betyder for de danske slagteriers konkurrenceevne i forhold til udlandet, at kødkontroludgifterne vokser Ã¥r for Ã¥r uden at kvaliteten i kontrollen ændrer sig?â€
Svar:
Virksomhederne betaler de faktiske omkostninger ved kødkontrollen. I 2007 og 2008 har disse omkostninger været stigende bl.a. som følge af den generelt vanskelige rekrutÂteringssituation for sÃ¥vel dyrlæger som tilsynsfunktionærer. Fødevarestyrelsen har derÂfor været nødsaget til at anvende udenlandske vikarer i kødkontrollen og gennemføre en ekstraordinær uddannelsesindsats for at skaffe flere tilsynsfunktionærer for at fastholde en uændret kvalitet i kontrollen. En anden Ã¥rsag til det stigende omkostningsniveau har været hyppige produktionsomlægninger pÃ¥ slagterierne med deraf følgende merudgifter for kødkontrollen. Det forventes, at det samlede omkostningsniveau i kødÂkonÂtrollen og slagteriernes enhedsomkostninger vil være faldende fra 2008 til 2009.
Danske slagteriers konkurrenceevne afhænger af en række forhold, herunder af det høje niveau for fødevaresikkerhed i Danmark. Fødevareministeriet har ikke oplysninger om, hvilken betydning kødkontroludgifterne isoleret set har for slagteriernes konkurrenceÂevne.
Kristian Jensen
/Lisbet Nielsen