Folketinget - Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri



 

København, den 7. januar 2008

Sagsnr.: 1874/333331

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved skrivelse af 11. december 2007 ad FLF alm. del udbedt sig besvarelse af følgende spørgsmål.

 

Spørgsmål 46:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 11. december 2007 fra Verdensnatur-fonden vedrørende beslutning om fiskekvoter på rådsmødet den 17-19. december 2007.”

 

 

Svar:

 

På rådsmødet den 17.-19. december opnåedes enstemmig enighed om TAC/kvoter for 2008. Kompromisforslaget gennemførte endvidere de med Norge og kyststaterne i Nordatlanten fastlagte TAC niveauer for en række bestande.

 

Der er blevet lyttet til den videnskabelige rådgivning om fiskebestandene ved kvote-forhandlingerne i december 2007. Kvoterne er gået op for de bestande der kan tåle det, mens kvoter for andre bestande er blevet reduceret. Der var således biologisk grundlag for at forhøje bestanden for tunge i Skagerrak og Kattegat med 4 procent i stedet for den foreslåede reduktion. Torskekvoten i Nordsøen og Skagerrak gik op med 11 procent. For torsk i Nordsøen blev TAC’en fastsat under det niveau, der kunne være blevet fastsat i henhold til genopretningsplanen for torsk, der blev vedtaget i 2004.

 

Torskekvoten i Kattegat blev reduceret med 8 procent og for at reducere fiskeri-dødeligheden for torsk vil én havdag gælde for 2,5 havdage i månederne februar, marts og april, hvor torskefangsterne er størst. For Kattegat vil fiskeriet med trawl fra 1. januar for danskere fiskere være betinget af, at der benyttes et 120 mm kvadratmaskepanel for at reducere udsmid (discard)

 

Jeg ønsker ny viden om, hvordan vi kan reducere udsmid og beskytte fiskene. Derfor vil vi gennemføre et forsøgsfiskeri, der omfatter fuld dokumentation af fiskerierne ved brug af kameraovervågning. Fiskeriet skal kunne dokumentere, at der fiskes skånsomt og bæredygtigt. Incitamentet er, at fiskerne får adgang til at lande fisk, der ellers ville være spildt samt at man hermed imødekommer et markedskrav om flere bæredygtige produkter. Forventningerne er, at resultaterne fra projektet vil skabe mulighed for at EUs ressourceforvaltning belønner de fiskerier, der fisker mest optimalt – d.v.s fisker uden spild og udsmid.

 

Uønskede bifangster og udsmid er en direkte trussel mod fiskeriets bæredygtighed, da de fleste fisk, der smides ud igen, ikke overlever. Udsmid går især ud over ungfisk, som ikke opfylder kravet til mindstelandingsmål og er størst i de demersale konsumfiskerier. Derfor har jeg taget initiativ til, at fiskeriet i Kattegat bliver betinget af brugen af et mere selektivt redskab. Endvidere har jeg valgt at tilrette mindstemålet for torsk til EU mindstemålet for at reducere udsmid, idet mindstemålet i flere farvande er for stort i forhold til selektiviteten i de redskaber, der anvendes. Det forventes også, at der efter indførelse af FKA i dansk fiskeri er sket betydelige ændringer i fiskerimønstre i forhold til tidligere år. Det må derfor formodes, at det samlede udsmid er reduceret. Erfaringer fra andre lande indikerer, at indførelse af individuelle kvoter/FKA’er har en positiv effekt på mønstret for udsmid– udsmidet reduceres.

 

Jeg mener, at satellitovervågning (VMS) er en vigtig supplerende kontrolinformation, og alle fartøjer med en længde på over 15 m skal fra 1. januar 2008 være udrustet med VMS. Dette vil gøre fiskerikontrollen nemmere, idet man hermed løbende overvåger fartøjernes position. Jeg er vidende om, at der ved anvendelsen af VMS er nogen fejl og mangler, som skal udbedres, før overvågningen virker optimalt. Der er derfor behov for at indføre klarere administrative rutiner for opfølgning på fejl ved anvendelsen af VMS.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Charlotte B. Mogensen