Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 19. september 2008

Sagsnr.: 1874/421592

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 29. august 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 452) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 452:

 

”Vil ministeren redegøre for, hvorfor mindstemålene for enkelte arter er blevet ophævet, herunder oplyse hvilken effekt der ønskes opnået herved?”

 

Svar:

 

Kommissionen har i sit forslag til nye tekniske bevaringsforanstaltninger i Nordsøen og Atlanterhavet (Forslag til Rådets forordning om bevarelse af fiskeressourcerne gennem tekniske foranstaltninger – KOM(2008) 324 af 4. juni 2008) foreslået at reducere antallet af arter, som er reguleret med mindstemål fra 36 til 16. Kommissionen ønsker alene at fastholde mindstemål på de - efter Kommissionens vurdering - væsentligste arter, der er genstand for et direkte fiskeri. Kommissionen henviser også til ønsket om forenk­ling.

 

Discard af fisk er et af hovedproblemerne i den fælles fiskeripolitik, og der er behov for nytænkning for at komme discard til livs. Formålet med Kommissionens forslag er at reducere discard af fisk, der vurderes at udgøre ca. halvdelen af alle fangster, i varieren-de omfang fra art til art.

 

En væsentlig årsag til discard er undermålsfisk, som ikke opfylder gældende bestem-melser om mindstemål. Det optimale vil være helt at undgå at fange ”uønskede” fisk, som f.eks. små fisk. Derfor må maskestørrelsen og redskaberne indrettes så små fisk sorteres fra, inden fangsterne tages om bord.

 

Fra dansk side prioriterer vi derfor udviklingen af selektive redskaber og fangstmetoder, så fisk, der endnu ikke er gydemodne, undslipper fangst.

 

Men selv med meget selektive redskaber, vil fangst af mindre fisk ikke helt kunne undgås. Det vil derfor være bedre, at de fisk, som er kommet om bord, bringes i land og afskrives på kvoten. På den måde reduceres discard, som er et spild af ressourcer, eftersom det for langt de fleste arter gælder, at de ikke kan overleve at blive fanget og kastet over bord igen. Dermed får vi desuden et mere retvisende billede af bestands-situationen og en forbedret videnskabelig rådgivning.

 

Jeg mener, Kommissionens tilgang til reduktion af discard er den rigtige, og vi vil fra dansk side arbejde for, at kravene til selektive redskaber øges og brugen af disse redskaber gøres obligatorisk.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Ole Poulsen