Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 25. september 2008  |
Spørgsmål 451:
â€Vil ministeren arbejde for at indføre en grænse for indholdet af stoffet arsen i fødevarer, i stil med den grænse Kina har pÃ¥ 0,15 mg uorganisk arsen pr. kg. fødevare, jf. artiklen â€Tungmetaller i helsekost†fra Ekstra Bladets hjemmeside 26. august 2008.â€
Svar:
Arsen findes naturligt i miljøet, hvor det forekommer i forskellige former – organisk og uorganisk - hvor uorganisk arsen er den mest giftige form. Arsen findes blandt andet i ris, fisk, skaldyr, algeprodukter og drikkevarer.
Der er i EU-regi pÃ¥begyndt arbejde vedrørende grænseværdier for arsen. Danmark arbejder allerede i den forbindelse for, at grænseværdierne bliver fastsat for uorganisk arsen (i modsætning til total-arsen). Disse grænseværdier skal fastsættes pÃ¥ et forsvarÂligt grundlag. EU’s grænseværdier bør derfor baseres pÃ¥ den vurdering af arsen, som er pÃ¥begyndt af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og forventes afsluttet i 2009.
Ifølge Fødevareforordningens artikel 14 mÃ¥ fødevarer ikke markedsføres, hvis de er sundhedsskadelige eller uegnede til menneskeføde. Indtil der kommer EU-grænseværÂdier, kan Fødevarestyrelsen derfor godt forbyde produkter med højt indhold af arsen, hvis de efter en konkret vurdering vurderes som sundhedsskadelige. I et sÃ¥dant tilfælde vil Fødevarestyrelsen naturligvis skride ind.
Kristian Jensen
/ Thomas Elvensø