Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 25. september 2008

Sagsnr.: 13185

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 29. august 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 451) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 451:

 â€Vil ministeren arbejde for at indføre en grænse for indholdet af stoffet arsen i fødevarer, i stil med den grænse Kina har pÃ¥ 0,15 mg uorganisk arsen pr. kg. fødevare, jf. artiklen ”Tungmetaller i helsekost” fra Ekstra Bladets hjemmeside 26. august 2008.”

 

Svar:

Arsen findes naturligt i miljøet, hvor det forekommer i forskellige former – organisk og uorganisk - hvor uorganisk arsen er den mest giftige form. Arsen findes blandt andet i ris, fisk, skaldyr, algeprodukter og drikkevarer.

 

Der er i EU-regi påbegyndt arbejde vedrørende grænseværdier for arsen. Danmark arbejder allerede i den forbindelse for, at grænseværdierne bliver fastsat for uorganisk arsen (i modsætning til total-arsen). Disse grænseværdier skal fastsættes på et forsvar­ligt grundlag. EU’s grænseværdier bør derfor baseres på den vurdering af arsen, som er påbegyndt af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og forventes afsluttet i 2009.

 

Ifølge Fødevareforordningens artikel 14 mÃ¥ fødevarer ikke markedsføres, hvis de er sundhedsskadelige eller uegnede til menneskeføde. Indtil der kommer EU-grænsevær­dier, kan Fødevarestyrelsen derfor godt forbyde produkter med højt indhold af arsen, hvis de efter en konkret vurdering vurderes som sundhedsskadelige. I et sÃ¥dant tilfælde vil Fødevarestyrelsen naturligvis skride ind.  

 

 

 

Kristian Jensen

/ Thomas Elvensø