Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 446, som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 28. august 2008 (Alm. del).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

Cristina A. Gulisano

 


Spørgsmål nr. 446 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (Alm. del):

 

”Ministeren bedes oplyse, hvornår Justitsministeriet første gang blev gjort opmærksom på de forhold i samlestaldene ved den dansk/tyske grænse, som blev omtalt i morgenavisen Jyllands-Posten den 27. august 2008?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet kan oplyse, at ministeriet den 26. august 2008 blev bekendt med, at Jyllands-Posten dagen efter ville bringe en kritisk artikel om forholdene på samlestederne ved den dansk/tyske grænse i forbindelse med transport af udsættersøer.

 

Det er imidlertid ikke første gang, at der er blevet fremsat kritik af § 7 i transportbekendtgørelsen.

 

Justitsministeriet besvarede således i juni måned 2007 en række S-spørgsmål fra medlem af Folketinget Kristen Touborg (SF) om transport af udsættersøer over samlesteder. Herudover besvarede Justitsministeriet også den 17. juli 2007 spørgsmål nr. 247, som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri havde stillet til justitsministeren den 25. april 2007.

 

Som det fremgår af disse svar, modtog Justitsministeriet til brug for besvarelserne en udtalelse fra Fødevarestyrelsen vedrørende § 7 i transportbekendtgørelsen, hvorefter udsættersøer ikke anses for egnet til transporter på mere end otte timer.

 

Fødevarestyrelsen anfører i udtalelsen, at der med fastsættelse af en maksimal transporttid på otte timer omfattende tid til pålæsning, køretid samt aflæsning samlet set er sket en forbedring af forholdene for søer i forbindelse med transport.

 

I svarene bemærker Justitsministeriet, at spørgsmålet om en eventuel ændring af § 7 i transportbekendtgørelsen vil bero på en nærmere veterinærfaglig og retlig vurdering af, om det vil være hensigtsmæssigt – og retligt muligt - at gennemføre eventuelle justeringer af bestemmelsen.

 

En sådan vurdering forudsætter imidlertid, at der foreligger det fornødne erfaringsgrundlag med anvendelsen af reglerne. På tidspunktet for Justitsministeriets besvarelse af spørgsmålene fra Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og medlem af Folketinget Kristen Touborg (SF) var reglerne trådt i kraft for knap 6 måneder siden, og det nødvendige erfaringsgrundlag forelå derfor efter Justitsministeriets opfattelse ikke.

 

Justitsministeriet oplyser imidlertid i besvarelserne, at ministeriet vil iværksætte en evaluering, når reglerne har været i kraft i ca. 1 år, og på grundlag af resultatet af denne evaluering tage stilling til, om reglerne om transport af udsættersøer bør ændres. Problemstillingen vedrørende omlæsning af søer til eksport vil blive inddraget i denne evaluering.

 

Som opfølgning på disse tilkendegivelser har Justitsministeriet den 29. august 2008 anmodet Rigspolitiet og Fødevarestyrelsen om en udtalelse om transport af udsættersøer.

 

Rigspolitiet og Fødevarestyrelsen er blevet anmodet om en udtalelse om de kontrolmæssige erfaringer med § 7 i transportbekendtgørelsen. Fødevarestyrelsen er endvidere blevet anmodet om en vurdering af, hvorvidt der efter styrelsens opfattelse veterinærfagligt er grundlag for at revidere den gældende regel om transport af udsættersøer.

 

Justitsministeriet vil efter modtagelse af udtalelserne foretage en nærmere vurdering af, hvorvidt der er veterinærfagligt og retligt grundlag for at revidere den gældende regel om transport af udsættersøer.

 

Det bemærkes i øvrigt, at Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 28. august 2008 har kaldt justitsministeren i samråd (FLF alm. del – samrådsspørgsmål AU og AV) om problemstillingen.