Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 11. september 2008

Sagsnr.: 13019

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 14. august 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 436) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 436:

 â€Vil ministeren i forlængelse af svaret pÃ¥ FLF alm. del – samrÃ¥dsspm AI, AJ, AK, AL, AM, AN og AR den 12. august 2008 om salmonellaepidemien redegøre for de typiske Ã¥rsager til en salmonellainfektion?”

 

Svar:

Salmonella findes i forskellig grad i en række fødevarer, især i æg, fjerkræ, svine- og oksekød, og upasteuriseret mælk. Der kan også være salmonella i fisk og skaldyr og i vegetabilske fødevarer, som fx rå grønsager. Forureningen kan komme fra det vand, som fiskene svømmer i, eller for grøntsagers vedkommende fra vandingsvandet.  

 

HovedÃ¥rsagen til fødevarebÃ¥ren salmonellainfektion i Danmark er sandsynligvis, at de syge har spist mad med salmonella, og maden ikke har været tilstrækkeligt varmet igennem. Man kan fx blive syg, hvis man spiser desserter med rÃ¥ æg, eller hvis man spiser hakket kød eller fjerkræ, der ikke er gennemstegt. Overførsel af salmonellabakterier fra det rÃ¥ kød til spiseklare fødevarer er sandsynligvis ogsÃ¥ en væsentlig Ã¥rsag. 

 

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) beregner hvert år et overslag over, hvilke kilder der har været årsag til salmonellainfektioner hos mennesker det pågældende år og udfra hvilke salmonellatyper, der findes hos mennesker, dyr og fødevarer. Det seneste estimat er fra 2006. Det fremgår blandt andet, at ca. en fjerdedel af salmonellatilfældene i 2006 år skyldtes fersk kød, ca. en fjerdedel er rejserelaterede og i omkring en tredjedel af tilfældene er smittekilden ukendt.      

 

 

 

Eva Kjer Hansen

/Thomas Elvensø