Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 11. september 2008  |
Spørgsmål 436:
â€Vil ministeren i forlængelse af svaret pÃ¥ FLF alm. del – samrÃ¥dsspm AI, AJ, AK, AL, AM, AN og AR den 12. august 2008 om salmonellaepidemien redegøre for de typiske Ã¥rsager til en salmonellainfektion?â€
Svar:
Salmonella findes i forskellig grad i en række fødevarer, især i æg, fjerkræ, svine- og oksekød, og upasteuriseret mælk. Der kan ogsÃ¥ være salmonella i fisk og skaldyr og i vegetabilske fødevarer, som fx rÃ¥ grønsager. Forureningen kan komme fra det vand, som fiskene svømmer i, eller for grøntsagers vedkommende fra vandingsvandet. Â
HovedÃ¥rsagen til fødevarebÃ¥ren salmonellainfektion i Danmark er sandsynligvis, at de syge har spist mad med salmonella, og maden ikke har været tilstrækkeligt varmet igennem. Man kan fx blive syg, hvis man spiser desserter med rÃ¥ æg, eller hvis man spiser hakket kød eller fjerkræ, der ikke er gennemstegt. Overførsel af salmonellabakterier fra det rÃ¥ kød til spiseklare fødevarer er sandsynligvis ogsÃ¥ en væsentlig Ã¥rsag.Â
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) beregner hvert Ã¥r et overslag over, hvilke kilder der har været Ã¥rsag til salmonellainfektioner hos mennesker det pÃ¥gældende Ã¥r og udfra hvilke salmonellatyper, der findes hos mennesker, dyr og fødevarer. Det seneste estimat er fra 2006. Det fremgÃ¥r blandt andet, at ca. en fjerdedel af salmonellatilfældene i 2006 Ã¥r skyldtes fersk kød, ca. en fjerdedel er rejserelaterede og i omkring en tredjedel af tilfældene er smittekilden ukendt.     Â
Eva Kjer Hansen
/Thomas Elvensø