Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 16. september 2008  |
Spørgsmål 434:
â€Vil ministeren i forlængelse af svaret pÃ¥ FLF alm. del – samrÃ¥dsspm AI, AJ, AK, AL, AM, AN og AR den 12. august 2008 om salmonellaepidemien oplyse hvor stor en andel af det danske kyllingekød, der bliver kontrolleret for salmonella?â€
Svar:
Jeg har forelagt Udvalgets spørgsmål for Fødevarestyrelsen, og kan henholde mig til styrelsens oplysninger:
â€Det kan ikke angives præcist, hvor stor en andel af dansk kyllingekød, der undersøges for salmonella. Fødevarestyrelsen skønner, at resultaterne fra case-by-case kontrollen giver et billede af en fjerdedel af produktionen.   Â
I 2006 blev der produceret ca. 106 mio. slagtekyllinger, som i slagtevægt vil svare til ca. 170.000 ton kyllingekød. Ca. 75.000 ton blev eksporteret dette år. Der er i runde tal omkring 1200 slagtedage på de fem større danske kyllingeslagterier. I gennemsnit produceres der ca. 140 ton kyllingekød pr. slagtedag pr. slagteri. En dagsproduktion kan opdeles i mange mindre partier efter bl.a. oprindelsesbesætning, udskæring og tilberedningsgrad. Det er ikke muligt at angive, hvor mange partier en dagsproduktion opdeles i, men normalt vil et undersøgt parti udgøre en mængde på 1 ton og opefter.
Hvis det antages, at de undersøgte partier i gennemsnit er pÃ¥ 2 ton, og der til case-by -case kontrollen skal udtages 300 partier pÃ¥ Ã¥rsbasis, vil ca. 600 ton kyllingekød blive undersøgt, svarende til lidt under 1% af den samlede produktionsmængde til det danske marked. Det parti, der undersøges vil være et udtryk for slagtehygiejnen den pÃ¥gældende dag. Ved case-by-case kontrollen udtages prøver ca. hver 4. slagtedag pÃ¥ kyllingeslagterier, og resultatet vil derfor give et billede af en fjerdedel af produktionen.â€Â   Â
Â
Eva Kjer Hansen
/Thomas Elvensø