Folketingets
Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 14. august 2008
(Alm. del - spørgsmål nr. 429) udbedt sig min besvarelse af følgende:
Spørgsmål 429:
â€Vil ministeren i forlængelse
af svaret på FLF alm. del ‑ samrådsspm AI, AJ, AK,
AL, AM, AN og AR den 12. august 2008
om salmonellaepidemien oplyse, hvorfor ministeren finder, at case by case kontrol
er bedre end forhÃ¥ndsÂÂÂanmeldelse?â€
Svar:
Jeg vil gerne
præcisere, at â€case-by-case kontrol†og â€forhÃ¥ndsanmeldelse†ikke er
umiddelbart sammenlignelige:
Case-by-case kontrollen er en intensiveret stikprøvekontrol, hvor
de udtagne partier vurderes fra sag til sag med hensyn til farlighed.
I Case by case projektet, som har afløst den tidligere
importkontrol af kød, bliver der undersøgt mere fjerkrækød og svinekød end
tidligere, mens der bliver undersøgt mindre oksekød. Derudover bliver
fjerkrækød nu også undersøgt for Campylobacter.
Det er især i fjerkrækød og svinekød, vi finder salmonella, derfor
er det også det, der bliver taget flest prøver af. Kontrollen er på den
måde i højere grad koncentreret om de produkter, som erfaringsmæssigt er
mest risikable for forbrugerne.
I 2005 blev der undersøgt 464 partier fjerkrækød, mens der i år er
planlagt undersøgt 900 partier, en stigning på over 90%.
Der blev i 2005 undersøgt 285 partier svinekød og i år er det
planen at undersøge 475 partier, altså en stigning på ca. 67%.
For oksekød er de tilsvarende tal 311 partier i 2005 og 125
partier i år, det er et fald på ca. 60%.
Faldet skyldes at indholdet af salmonella i importeret oksekød
ligger på et ret lavt niveau ca. 1%.
Bortfaldet af forhåndsanmeldelser har altså ikke resulteret i et
fald i antallet af undersøgte partier kød fra andre EU lande.
Partierne bliver i øvrigt undersøgt grundigere. I dag bliver
mellem 12 og 60 prøver af et parti undersøgt for salmonella, mens der
tidligere blev undersøgt 5 prøver af et parti.